НОВИНИ

"Карин дом" във Варна се нуждае от средства за новия си терапевтичен център

bnt avatar logo
от БНТ
07:20, 15.04.2021
Чете се за: 05:12 мин.
У нас
Слушай новината

Фондация "Карин дом" във Варна, която повече от 25 години помага на деца със специални нужди и на техните семейства, се нуждае от средства за купуване на модерно оборудване за новия си терапевтичен и обучителен център. Строителството му вече започна, като проектът се реализира с помощта на община Варна и на датска фондация, която го финансира.

Фондация "Карин дом" е основана във Варна преди четвърт век от потомствения дипломат и филантроп Иван Станчов. През годините центърът, финансиран от организацията, помага на десетки деца с физически и умствени увреждания, като насърчава родителите да се грижат за тях и да не ги изоставят. С децата работят висококвалифицирани специалисти - рехабилитатори, логопеди, психолози, социални работници.

През годините каузата привлича десетки дарители и съмишленици. Всяка година "Карин дом" се посещава от близо 300 деца със специални нужни. Сред тях е малкият Борис, който се ражда с хидроцефалия. Той е включен в програмата “Ранна интервенция”.

“Първо, идваха вкъщи редовно, насочваха ни как да работим с него. Като порасна малко, започнахме да ходим в "Карин дом", направиха оценка какви специалисти има нужда да работят с него - логопед, психолог, кинезитерапевт. Виждаме промяна в неговото развитие и поведение чисто психически. И на нас ни помагат също така- на семействата, на децата. Той се чувства много добре там, обича много всички в "Карин дом" и "Карин дом" е едно приятно изживяване за него!", разказа бащата Иван Славов.

“При нас е много важно, че ние се опитваме да работим със семейството, ние не работим с детето като отделна единица. Ние работим по така наречения семейно ориентиран подход, който всъщност обхваща всички, които са в средата на детето, така че да могат да му помагат. Работим в екип – много често при нас работят психолог и логопед заедно, рехабилитатор и социален педагог“, обясни изпълнителният директор на фондацията Мая Донева.

"Карин дом" се помещава в наследствената къща на Иван Станчов в Морската градина във Варна. Сградата обаче не отговаря на нуждите на организацията да развива своите програми и обучения. Затова години наред специалистите се борят да получат нова сграда. И успяват благодарение на финансирането от датска фондация и на община Варна, която предоставя парцел от близо 2500 квадратни метра за новата сграда.

“Близо 300 архитекти от цял свят участваха в конкурса за идеен проект на новата сграда са участвали б. Имаше от Палестина, от Индия, от Щатите, от Канада, Финландия, 4 дена журито заседава и в края на тези дни стигнахме до базираното в Берлин студио, които са Саша Чабат и Биляна Асенова. Това, което ни спечели, е, че те всъщност отговаряха на всичко, от което имахме нужда – проектът влиза в бюджета, който ние имаме, проектът буквално изпълнява това, което ние сме мечтали”, каза още Донева.

Средствата, с които разполага фондация "Карин дом", обаче, няма да стигнат за купуването на специализирано оборудване за новия терапевтичен и обучителен център.

“Въпреки голямата подкрепа, която получаваме, ще се радваме обществеността, фирми, дарители, които се разпознават в нас и в нашата идея, да ни подкрепят на karindom.org. Там могат да видят необходимото оборудване, от което имаме нужда, както и всички текущи проекти, с които се занимаваме. От тази година започваме ерготерапия, която изисква изключително специфични люлки, оборудване, което към момента нямаме. За физиотерапия също имаме нужда от оборудване”, допълни изпълнителният директор.

От фондацията заявиха, че след построяването на новата сграда, вече ще имат шанса да помагат на много повече деца с увреждания и на семействата им. Очаква се новият терапевтичен център да отвори врати през септември идната година.

Репортер: Петя Иванова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Медици от Котел сигнализират, че няма клинични пътеки за долекуване на COVID-19
Медици от Котел сигнализират, че няма клинични пътеки за долекуване на COVID-19
Велинград обяви частично бедствено положение
Велинград обяви частично бедствено положение