НОВИНИ

Парижката катедрала "Нотр Дам" ще бъде отворена отново през 2024 година

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:12, 15.04.2021 (обновена)
Чете се за: 03:10 мин.
По света
Слушай новината

Две години след пожара, продължава реставрацията на парижката катедрала "Нотр Дам". Конструкцията на катедралата все още е крехка и е в сила нареждането за опасност. Работата по обезопасяването досега струва почти 165 милиона евро. По план Нотр Дам трябва да бъде открита отново през 2024 година.

Вечерта на 15-ти април 2019 година Франция и светът ужасени наблюдаваха как пламъците поглъщат "Нотр Дам". Когато готическият шпил рухна, а голяма част от покрива беше разрушена, пожарникарите съсредоточиха усилията си 850-годишната катедрала да преживее нощта. След това "Нотр Дам" пое по дългия и труден път на възстановяването си.

"Две години след пожара, приключваме с обезопасяването. Тази фаза, която включва укрепване на конструкцията, ще бъде завършена през лятото", заяви Жереми Патрие Летюс, говорител на обществената агенция, натоварена с възстановяването на Нотр Дам.

Непосредствено след пожара президентът Еманюел Макрон обяви желанието си катедралата да бъде реставрирана за пет години и тя отново да приема посетители през лятото на 2024 г., когато Париж е домакин на Летните олимпийски игри. Днес президентът се запозна с напредъка на работата, придружен от министър на културата Розлин Башло и кмета на Париж Ан Идалго.

"Конструкцията трябва да бъде стабилизирана и сводовете укрепени. Тези задачи са поверени на експерти. За консолидиране на зданието те са издигнали временни окачващи съоръжения, наподобяващи дървен скелет. Операцията се повтаря за всички 60 свода на катедралата", уточни Еманюел Макрон, президент на Франция.

Досега за възстановяването на "Нотр Дам" са събрани 830 милиона евро. 70 милиона евро са даренията от чужбина, като половината от сумата идва от САЩ. За изграждането на рухналата стрела ще бъдат използвани хиляда специално подбрани дъбови дървета, след като Еманюел Макрон се отказа от идеята дървеният елемент да бъде заменен с модерна конструкция.

И докато разследването на причините за драматичната нощ през 2019 година продължава, вече се работи по екранизацията на събитията. Нетфликс подготвя минисериал от шест епизода в сътрудничество с парижката пожарна служба. Работи се и по сериал, вдъхновен от разследването на Ню Йорк Таймс. Френският режисьор Жан-Жак Ано също снима филм, чиято премиера се очаква да бъде през 2022 г. с главен герой Нотр Дам и щастлив край.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сняг покри Полша (Снимки)
Сняг покри Полша (Снимки)
Силен вятър и днес, през уикенда - валежи
Силен вятър и днес, през уикенда - валежи