НОВИНИ

В Словения умишлено се заразяват с COVID-19

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
19:46, 14.04.2021
Чете се за: 01:42 мин.
По света
Слушай новината

Опасна тенденция в Словения. Хората там се заразяват умишлено с коронавирус. Целта им е да се сдобият с антитела и по този начин да избегнат ограниченията за пътуване, след като получат сертификат.

Нова практика е била забелязана от епидемиолозите в Словения. Граждани на страната съзнателно се заразяват с коронавирус, за да получат документ за антитела, чрез който се надяват да пътуват свободно. Идеята да се заобиколят ограниченията вероятно е вдъхновена от предложението на Европейската комисия за единен сертификат, който да се издава на ваксинирани или прекарали COVID-19.

"Със сигурност това е много опасна практика, която определено не препоръчваме. В допълнение, има съобщения и за злоупотреба с тестове", каза д-р Матея Логар - ръководител на щаба към Министерството на здравеопазването на Словения.

При схемата с фалшивите тестове заразеният се представя под чужда самоличност и прави PCR тест. След това този, който изобщо не е срещал вируса, изкарва карантина, а после може да се движи свободно.

Властите в Словения обаче предупреждават, че с увеличаващия се процент на ваксинираните, няма да се издава сертификат за прекаран COVID-19. Това означава, че без имунизация привилегии няма да има.

По последни данни новозаразените с ковид в Словения са 1233 за денонощие. В началото на седмицата властите съобщиха с умерен оптимизъм, че тенденцията за увеличение на случаите е прекъсната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Явор Бахаров обжалва наложената му ефективна присъда
Явор Бахаров обжалва наложената му ефективна присъда
Антъни Блинкен: Ще работим за безопасно изтегляне на нашите сили от Афганистан
Антъни Блинкен: Ще работим за безопасно изтегляне на нашите сили от Афганистан