НОВИНИ

Благоевград ще избира нов кмет, ВАС окончателно отстрани от поста Румен Томов

bnt avatar logo
от БНТ
19:31, 14.04.2021
Чете се за: 01:25 мин.
У нас
Слушай новината

Пълномощията на кмета на Благоевград Румен Томов са прекратени предсрочно и в града до няколко месеца ще има нови избори за кмет. Това следва от решение на Върховния административен съд.

Причината за отстраняването на Румен Томов от поста е нарушение на Закона за местното самоуправление и местната администрация. Той не е спазил законовия срок след избирането му за кмет, в който е трябвало да се заличи като собственик на фирма.

През април миналата година Общинската избирателна комисия отстрани Томов от поста. Административният съд в Благоевград потвърди това решение, а Томов обжалва пред всички инстанции. Решението на ВАС от днес е окончателно и идва след едногодишна съдебна сага.

Очаква се след като от ЦИК уведомят президента за отстраняването от поста на кмета на Благоевград, държавният глава да насрочи дата за нови избори за кмет на общината. Според юристи частичните избори може да се проведат най-рано през юни. Дотогава общинският съвет трябва да избере временно изпълняващ длъжността кмет на община Благоевград.

Автор: Станислава Христова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пациент с COVID-19 скочи от 3-ия етаж на болницата в Карлово
Пациент с COVID-19 скочи от 3-ия етаж на болницата в Карлово
Нов живот за Гърбавия мост в Харманли
Нов живот за Гърбавия мост в Харманли