НОВИНИ

До сутринта валежите навсякъде ще спрат, ще бъде ветровито

bnt avatar logo
от БНТ
21:37, 14.04.2021
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Оправдаха се очакванията за много ветровито и дъждовно време в много области в страната.

В Оряхово поривите достигнаха до над 70 км/ч, в Кнежа и Русе 65 км/ч, в Пазарджик около 60 км/ч. От началото на валежната обстановка най-голямо количество валежи бяха отчетени в Карлово 17 литра на квадратен метър и Драгоман 16 литра. В столицата около 14 литра на квадратен метър.

През нощта в югоизточните райони ще продължи да вали, до сутринта валежите навсякъде ще спрат. Минималните температури ще са между 1° и 5°, в София около нулата. Ще остане много ветровито.

Предупреждение за силен вятър с посока от запад-северозапад е обявено и утре в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград и Сливен. Очакват се пориви до около 70 - 80 км/час.

През деня облачността ще е променлива, почти без валежи. Ще се задържи хладно за средата на април, с максимални температури между 10° и 15°.

Променлива, често значителна ще е облачността в планините. Само на отделни места, главно в Родопите, ще превали.

Ще духа умерен и силен запад-северозападен вятър. Максималните температури в Банско, Боровец и Пампорово ще са около 3 - 4 градуса, на Алеко около 1 градус.

С променлива облачност, ветровито и по-студено от обичайното за сезона ще е времето не само у нас, но и в по-голямата част от Балканите.

Значителни валежи и застудяване се очакват в Полша, където в много райони дъждът ще премине в сняг. По-студено от типичното за средата на април ще бъде и в много райони от Западна и Централна Европа. В същото време, столиците с най-високите температури утре ще бъдат Атина и Москва, където се очакват около 20°.

У нас в петък температурите ще останат по-ниски от обичайните за средата на април - минималните - между 0° и 5°, максималните - между 11° и 16°. Вятърът ще отслабне, но след временно разкъсване и намаление на облачността преди обяд, след обяд тя отново ще се увеличава и през почивните дни ще преобладава облачно време, на места с превалявания от дъжд. Слабо повишение се очаква само при минималните температури.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ямбол изненада Берое в Стара Загора
Ямбол изненада Берое в Стара Загора
100 дни до Олимпиадата в Токио - 70% от японците са за ново отлагане
100 дни до Олимпиадата в Токио - 70% от японците са за ново отлагане