НОВИНИ

Карстен Валхолм триумфира на 400 метра на Диамантената лига в Стокхолм, протестиращи нахлуха на пистата

карстен валхолм триумфира 400 метра диамантената лига стокхолм протестиращи нахлуха пистата
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
08:22, 03.07.2023
Чете се за: 05:45 мин.
Спорт
Слушай новината

Норвежецът Карстен Вархолм очаквано спечели бягането на 400 метра с препятствия на турнира от Диамантената лига в Стокхолм, Швеция. Световният рекордьор в дисциплината финишира за 47.57 секунди, но състезанието ще се запомни най-вече с появата на протестиращи на пистата.

Точно преди финала на трасето излязоха четирима души - трима от тях държаха финална лента, а четвърти снимаше случващото се. Вархолм, който бягаше в осми коридор, не бе пресрещнат от протестиращите, които се разпростряха от втори до седми коридор. За щастие, до инциденти с бегачите и контузии не се стигна, но появата на хора по трасето попречи на останалите състезатели.

Втори след Вархолм се нареди Кайрън МакМастър от Британските Вирджински острови 48.94 секунди, а на една десета от него завърши естонецът Расмус Меги.

В бягането на 100 метра победата заслужи южноафриканецът Акани Симбине. Той спря хронометъра на 10.03 секунди. Втори с 10.14 секунди приключи Рийс Прескод от Великобритания, а трети с 10.23 се нареди германецът Джошуа Хартман, който изпревари с фотофиниш нидерландеца Рафале Бужу.

В друг от най-очакваните стартове британката Дарил Ниета стигна до успеха на 200 метра при жените. Ниетаа спечели с 22.50 секунди, изпреварвайки с 0.08 секунди сънародничката си и световна шампионка за 2019 година Дина Ашър-Смит. Трета с 22.59 секунди се нареди Жаел Бестуе от Испания.

Алжирецът Джамел Седжати пък грабна победата в бягането на 800 метра при мъжете. Той стигна до успеха с време от 1:44.59 минути, като изпревари испанеца Саул Ордонес и французина Габриел Тюал. Двамата направиха лични постижения за сезона, но те не им бяха достатъчни за първото място. Ордонес финишира за 1:44.67 минути, а Тюал приключи за 1:44.85 минути.

На 100 метра с препятствия при жените успехът бе за нигерийката Тоби Амусан. Тя измина дистанцията за 12.52 секунди и изпревари с 21 стотни ирландката Сара Лавин, която завърши втора с лично постижение от 12.73 секунди. Тройката се допълни от полякинята Пия Скжишовска с 12.78 секунди.

Особено драматична се оказа развръзката на състезанието в мятането на диск при мъжете, където Кристиян Чех записа осмата си поредна победа в Диамантената лига. Словенецът спечели с 69,83 метра и изпревари шведа Даниел Стал. Представителят на домакините направи изключителен шести опит в рамките на 70 метра, който вероятно щеше да му донесе победата, но той не бе зачетен от съдиите, тъй като Стал не успя да се задържи в очертанията на кръга, от който се мята дискът. Бронзовото отличие в дисциплината стана притежание на литовеца Адриус Гудзиус с 67,19 метра.

При жените в същата дисциплина спечели хърватката Сандра Перкович с 64,49 метра. Тя изпревари с над метър и половина Йоринде ван Клинкен от Нидерландия и с над два метра Кристин Пуденц от Германия. Олимпийската шампионка Валери Олман от САЩ пък направи три фаула в първите си три опита и не успя да запише постижение.

В състезанието на скок височина при мъжете новозеландецът Амиш Кър постигна първата си победа в Диамантената лига, триумфирайки с резултат от 224 сантиметра. Скромното постижение се дължеше и на факта, че над Стокхолм се изля проливен дъжд, който повлия на голяма част от състезанията и сериозно забави програмата. Второто място с 220 сантиметра зае белгиецът Тома Кармой, а трети с 216 сантиметра остана украинецът Андрий Проценко.

Най-много от дъжда пострада програмата в състезанието на овчарски скок при мъжете, която се забави с повече от час и половина. За радост на феновете по трибуните тук победата бе за световния и олимпийски шампион Арманд Дуплантис, който си подсигури първото място с третия си успешен опит в състезанието, който бе от 5,95 метра. Той направи още един успешен опит на 6,05 метра, след което реши да опита да счупи собствения си световен рекорд, като летвата бе заложена на 6,23 метра, но Дуплантис не успя да я премине.

Втори с 5,82 метра остана Ернест Джон Обиена от Филипините, а с 5,72 метра Пал Хауген Лилефосен от Норвегия зае третата позиция.

Следващото състезание от Диамантената лига е на 16 юли в Силезия, Полша.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Французин донесе първата етапна победа за тима на Кофидис в "Тур дьо Франс" след 15-годишно чакане
Французин донесе първата етапна победа за тима на Кофидис в "Тур дьо Франс" след 15-годишно чакане
Миньор 2015, БУБА Баскетбол и Черно море Тича записаха втори победи на финалите при 14-годишните
Миньор 2015, БУБА Баскетбол и Черно море Тича записаха втори победи на финалите при 14-годишните