НОВИНИ

Карстен Вархолм и Якоб Ингебригтсен зарадваха норвежките фенове с успехи на Диамантената лига в Осло

карстен вархолм якоб ингебригтсен зарадваха норвежките фенове успехи диамантената лига осло
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
12:17, 16.06.2023
Чете се за: 04:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Норвежците Карстен Вархолм и Якоб Ингебригтсен постигнаха силни резултати по време на състезанието от Диамантената лига по лека атлетика на родна земя в Осло.

В първия си старт за сезона световният рекордьор на 400 метра с препятствия Вархолм триумфира в коронната си дисциплина с четвъртото най-добро време в историята - 46.52 секунди. Той изпревари с малко повече от секунда Си Джей Алън от САЩ, който остана втори с лично постижение от 47.58 секунди.

Ингебригтсен пък подобри собствения си европейски рекорд в бягането на 1500 метра с време 3:27.95 минути, изкачвайки се до шестото място във вечната ранглиста на дисциплината.
Завършилият на трето място американец Яред Нугусе пък постиви нов рекорд на Северна Америка с 3:29.02 минути.

В бягането на 5000 метра при мъжете се стигна до рядък фотофиниш. Йомиф Кеджелча от Етиопия и Джейкъб Киплимо от Уганда бягаха рамо до рамо до самия край и завършиха с равно време от 12:41.73 секунди. В крайна сметка Киплимо заслужи победата с по-малко от стотна от секундата преднина.

В спринта на 100 метра при жените 34-годишната Мари-Жозе Та Лу от Кот Д'Ивоар триумфира с най-добър резултат в света за сезона от 10.75 секунди, подобрявайки и рекорда на турнира от 10.82 секунди на легендарната американка Марион Джоунс отпреди 25 години. Представителката на Бахамите Антоник Стракан завърши втора с лично постижение от 10.92 секунди, а трета се нареди световната шампионка на 200 метра Шерика Джаксън от Ямайка с резултат от 10.98.

19-годишният американец Ерийон Найтън пък спечели бягането на 200 метра при мъжете с нов редкор на надпреварата - 19.77 секунди. Призовата тройка допълниха Рейниер Меня от Куба с 20.09 секунди и Джоузеф Фанбуле от Либерия с 20.23. Олимпийският шампион от Канад Андре Да Грас пък се представи далеч от възможностите си и остана едва пети с 20.33 секунди.

Олимпийският шампион от Рио 2016 в бягането на 400 метра Уейд ван Никерк от Южна Африка направи победно завръщане на пистата след серия от контузии през последните сезони у постигна първа победа в Диамантената лига от шест години насам с резултат 44.38 секунди.

В същото време Фемке Бол от Нидерландия пък постигна своята 16-а поредна победа в бягането на 400 метра с рекорд на турнира и най-добро постижение в света за сезона от 52.30 секунди.

На 3000 метра при жените кенийката Беатрис Чебет също записа най-добър резултат в историята на състезанието, както и лично постижение, финиширайки за 8:25.01 минути.

Олимпийският, световен и европейски шампион и световен рекордьор в овчарския скок Арманд Дуплатнис от Швеция продължи с доминацията си в дисциплината, триумфирайки с 6.01 метра.

В скока на дължина при мъжете швейцарецът Зимон Еамер беше най-добър с 8.32 метра, а олимпийският първенец от Токио 2020 Милтиадис Тентоглу от Гърция този път остана трети с 8.21 метра.

Олимпийската шампионка в тройния скок при дамите Юлимар Рохас от Венецуела триумфира с резултат 14.91 метра

Йоринде ван Клинкен от Нидерландия спечели на диск с 66.77 метра, а двукратната олимпийска шампионка от Хърватия Сандра Перкович се нареди трета с 65.26

Полякът Войцех Новицки пък постави нов рекорд на Диамантената лига в мятането на чук за победата с 81.92 метра.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Придошлите води на двете реки в район "Изгрев" наводниха мазета и сутерени
Придошлите води на двете реки в район "Изгрев" наводниха мазета и сутерени
Избраха Борислав Сарафов за изпълняващ функциите на главен прокурор
Избраха Борислав Сарафов за изпълняващ функциите на главен прокурор