НОВИНИ

Къщата музей на Христо Смирненски в София отваря врати след 18-годишен ремонт и реставрация

Айше Сали
от Айше Сали
13:59, 15.06.2022
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Къщата-музей на Христо Смирненски в София отвори врати 18 години след като беше затворена.

Реставрацията продължи близо 6 години, а официалното откриване събра на едно място съвременни български поети, ученици и официални лица.

Сред тях беше и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Няма да има епоха, няма да има период във времето, в който да не виждаме някъде мислено образа на млад поет, който върви заедно със своята стълба. Стълба нагоре, която води надолу, каза вицепрезидентът.

Къщата на Христо Смирненски беше реставрирана, след като години наред покривът течеше, а прозорците бяха изпотрошени. По пода се виждаха прахоляк и греди, а мазилката от стените се ронеше.

Фотоапаратът на Смирненски, театрален бинокъл и шал, който поетът е получил като подарък от своята годеница, са сред най-интересните експонати.

"Аз съм сигурен, че ще има добра съдба, защото до този момент много български училища са проявявали интерес да я разгледат. Смятам, че ще има интерес и от българските писатели. Ние се стремим да правим мост между минало, настояще и бъдеще и ще организираме литературния салон, който от есента ще заработи и ще събира днешните големи български писатели и поети", каза Атанас Капралов, директор на Националния литературен музей.

Къщата музей е с приемно време от вторник до събота от 10.00 до 18.00 часа. От есента там ще заработи литературен салон, който ще събира съвременните български поети.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха трима души за отвличане и побой във Варна
Задържаха трима души за отвличане и побой във Варна
ГЕРБ внесоха вот на недоверие. Каква е реакцията на парламентарните групи?
ГЕРБ внесоха вот на недоверие. Каква е реакцията на парламентарните групи?