НОВИНИ

Kатастрофа с български микробус край Будапеща, има загинал (СНИМКИ)

Александър Марков
от Александър Марков
08:07, 28.08.2022 (обновена)
17609
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

Българин е загинал, а други трима са тежко ранени при катастрофа в Унгария, потвърди пред БНТ консулът ни в страната Николай Панайотов.

В микробус с българска регистрация са пътували девет души от България за Франция. Катастрофата е станала на на 98-ми километър на магистралата М5 на 27 август около 9.40 часа.

Ненадейно задно дясно колело на микробуса се откача в резултат на което микробусът неконтролируемо се занася през вътрешното платно към левия бордюр, където се блъска в мантинелата, която разкъсва каросерията на микробуса, обясни Панайотов.

Един българин е загинал на място, трима са тежко пострадали. Две жени са с опасност за живота и са на командно дишане.

Още един българин с опасност за живота е транспортиран в болницата в Будапеща. Други петима са прегледани и освободени в Кечкемет. Установено е, че през нощта на 26-и срещу 27-и пътниците са почивали и са преспали 4 часа преди да продължат на 27-и сутринта. Трима от пътуващите са били без колани.

"Микробусът е управляван от български гражданин. Около 9.40 часа на магистрала "М5" на 98-ия километър от лявото платно по време на движение по неизяснена причина задното дясно колело се откача, микробусът неконтролируемо занася през вътрешното платно към левия бордюр, където се блъска в мантинелата, която разкъсва каросерията на микробуса. Относно състоянието на българските граждани - един от тях е загинал на място, двама български граждани са с опасност за живота и са транспортирани с медицински хеликоптер в град Кечкемет, в реанимационното отделение са и са поставени на дихателни машини. Две жени са, една от тях е с тежка черепно-мозъчна травма, все още не е оперирана. Ще ѝ бъдат направени много нови изследвания. На другата жена се е наложило да ѝ махнат далака, има шанс за възстановяване, но са нужни много дни хоспитализация. Още един български гражданин мъж с опасност за живота е транспортиран в интензивното отделение на болницата в Будапеща. Други петима български граждани са с леки наранявания, прегледани са и са освободени в град Кечкемет", заяви Николай Панайотов, консул на България в Унгария.

Снимки: https://www.baon.hu/galeriak

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Милан се върна на победния път след успех над Болоня
Милан се върна на победния път след успех над Болоня
299 са новите случаи на коронавирус
299 са новите случаи на коронавирус