НОВИНИ

Английска туристка пострада тежко в Пирин, военен хеликоптер се включи в спасяването ѝ

bnt avatar logo
от БНТ
22:54, 27.08.2022
Чете се за: 02:27 мин.
Общество
Слушай новината

Английска туристка пострада тежко в Пирин днес. Жената е получила сериозни наранявания след падане в един от най-трудно достъпните и скалисти участъци на планината източната страна на Стражите. Наложи се спешна намеса и на вертолет от авиобазата в Крумово, който успя да свали пострадалата туристка и тя вече е настанена в болницата в Разлог.

Сигналът за тежко пострадала туристка в Пирин е подаден от нейния приятел малко след 13.00 часа днес. 15-ина спасители от Банско, Разлог и Добринище се отправят към трудно достъпния и отдалечен скалист район под алпийския рид Стражите. На място обаче установяват, че жената е в тежко състояние, със сериозни наранявания по главата.

Поискана е помощ от Военновъздушните сили, които изпращат военен хеликоптер "Кугър" от Авиобаза "Крумово".

"Това е страхотно, което се случи, защото наистина дава шанс на тази жена да оцелее. Ако се беше изпълнило наземно - не знам, може би на сутринта чак щяхме да я свалим. Не се знае дали щеше да оживее", каза Атанас Уков, ПСС-Банско.

Заради трудно достъпния терен полетът е бил на ръба на възможностите на вертолета, обясниха от екипажа. А пострадалата е трябвало да бъде извлечена на носилката около 300 метра, за да бъде качена в него.

"На много труден терен беше, на височина от 2400 метра. Беше невъзможно да се зависва там на тази позиция, защото имаше турболентен поток и вертолета не се чувстваше много адекватно и беше твърде близко до скалите понеже наклона беше твърде голям", обясни майор Марин Тасков, командир на екипажа.

Пострадалата туристка е с черепно-мозъчна травма, настанена е в болницата в Разлог.

Репортер: Антония Сукалинска

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Китай предизвикват дъжд с ракети
В Китай предизвикват дъжд с ракети
Кола на принцеса Даяна беше продадена на търг за 737 000 лири
Кола на принцеса Даяна беше продадена на търг за 737 000 лири