НОВИНИ

Две лидерски битки се очертават на предстоящите избори от обявените до сега листи

Александър Марков
от Александър Марков
19:33, 27.08.2022
Чете се за: 04:25 мин.
Политика
Слушай новината

Предизборната кампания не е започнала официално, но реално тя вече е в ход. Две лидерски битки се очертават на предстоящите избори от обявените до момента листи. В 25-и район в София водач на листата е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който ще се съревновава с лидера на БСП Корнелия Нинова, председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов, Христо Петров от "Продължаваме промяната". Тук е издигната от инициативен комитет е и фолкпевицата Луна.

В Пловдив се кандидатират Бойко Борисов, Никола Минчев и Кристиан Вигенин.

Бившият премиер Кирил Петков е кандидат от 24 МИР София-град, където са още Тома Биков от ГЕРБ и Георги Свиленски от БСП.

Къде ще са най-оспорваните лидерски битки на изборите през октомври?

Днес след като листите на ГЕРБ бяха обявени официално, лидерът на партията атакува правителството на Кирил Петков. Съобщи, че по официални данни вносът от Русия се е увеличил и това е довело до изтичане на български капитали към Москва.

В условията на международни санкции към Москва - за няколкомесечното управление на "Продължаваме промяната", "Демократична България" и БСП - България е увеличила вноса от Русия със 160% от януари, най-вече на нефтени масла и нефтен газ, обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Само за пет месеца активно управление на тези три партии България стана три пъти по-зависима икономически от Русия по линия на стокообмена си. При санкции. Това е най-изгодното правителство, обслужващо интересите на Руската федерация и на президента Путин", заяви Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ.

Борисов напомни, че ГЕРБ имат 6 - 7 предложения за основни евроатлантически приоритети. Повтори, че е за 100% диверсификация от "Газпром" и че е дал съвет на служебния кабинет да внимава в разговорите с руската корпорация при евентуален арбитраж.

"Искат да изкарат Радев, че е руският човек едва ли не. Не. Какво причиниха на президента Путин, че изгониха готвачки, чистачки и подобни от Руското посолство? А? Дали са му нанесли щета и дали това той няма да го преглътне много лесно на фона на милиардите, които получава през България?", посочи Борисов.

Борисов заяви, че служебното правителство в момента е в капан по отношение възможни решения на газовата криза.

"Ако тръгнат по някакъв начин да оправят положението, ще бъдат обвинени, че са хората на Путин. Ако не тръгнат да го оправят, единственото, по което може да доставят газ, е през Турция", каза още Бойко Борисов.

Слави Трифонов поиска национален референдум за президентска република

Лидерът на ГЕРБ коментира и предложението на Слави Трифонов за свикване на референдум за полупрезидентска република. Борисов изрази своето разбиране, че в България много бързо едноличните управления се превръщат в не много красиви форми на управление. И направи паралел с 45-та година.

Борисов призова партиите да бъдат по-внимателни и похвали Слави Трифонов като певец.

"Той имаше реалния шанс да управлява, не пожела, той и, както завършва сам срещу всички, това е може би най-новото шоу, което ще води", добави Борисов.

От партията на Борисов съобщиха, че три техни публикации за злоупотреби с газ са станали обект на хакерска атака от профили, свързани с руски социални мрежи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хеттрик на Холанд изкачи Манчестър Сити на върха във Висшата лига
Хеттрик на Холанд изкачи Манчестър Сити на върха във Висшата лига
Казусът с ДДС на парното: Омбудсманът поиска проверка от НАП
Казусът с ДДС на парното: Омбудсманът поиска проверка от НАП