НОВИНИ

Казусът с ДДС на парното: Омбудсманът поиска проверка от НАП

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
19:32, 27.08.2022
Чете се за: 02:25 мин.
Общество
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Спазват ли топлофикациите антикризисната мярка за намаленото ДДС за парното - този въпрос предизвика спор между дружествата и институции. Оказва се, че фактурите са издадени с 20-процентно ДДС, а не с 9-процентно, след датата на въвеждането на мярката.

Омбудсманът Диана Ковачева настоява Националната агенция по приходите да направи проверка дали антикризисната мярка за ДДС от 9% върху топлинната енергия е приложена в изравнителните сметки на потребителите. Националният защитник напомня, че хората се нуждаят от това облекчение сега. Ковачева подчертава, че данъчните закони се прилагат единствено напред във времето.

"Ясно е за периодични доставки, каквито са доставките на "Топлофикация", при тях данъчният период е тогава, данъчното задължение тогава, когато стане изискуемо. За хората са изискуеми след издаване на фактурата. Всичко останало е в противоречие със закона", заяви проф. Диана Ковачева, омбудсман на Република България.

В становището на финансовото ведомство се казва, че в случаите, когато дължими суми са по изравнителната сметка, издадените фактури трябва да бъдат анулирани и да бъдат издадени нови. Те се позоват на член от данъчния закон, според който при променена ставка, издадените документи се приемат за грешни. Ако топлофикацията ви е надвзела пари, тя трябва да издаде кредитно известие - приложеното ДДС ще бъде 9%, ако е след промените в закона от 9 юли или 20% преди тази дата.

Въпреки антикризисната мярка, клиентите на "Топлофикация" се оплакват от двойно по-високи сметки и търсят отговори в клиентските центрове.

От "Топлофикация София" ще коментират темата, след като се запознаят със становището на Министерството на финансите, което вероятно ще стане в началото на следващата седмица.

Репортер: Светозар Костадинов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две лидерски битки се очертават на предстоящите избори от обявените до сега листи
Две лидерски битки се очертават на предстоящите избори от обявените до сега листи
Ансамбълът на България триумфира с титлата в многобоя на Световната чалъндж купа в Румъния
Ансамбълът на България триумфира с титлата в многобоя на Световната чалъндж купа в Румъния