НОВИНИ

"Продължаваме промяната" започна предизборната си кампания знаково от ГКПП "Капитан Андреево"

bnt avatar logo
от БНТ
19:05, 27.08.2022
Чете се за: 03:12 мин.
Политика
Слушай новината

Над 400 000 тона плодове и зеленчуци със завишено съдържание на пестициди са влезли в България и ЕС през граничния пункт "Капитан Андреево" за последните 10 години. Това сочат изчисления на експерти от политическа партия "Продължаваме промяната". Законодателни промени трябва да прекратят практиката частни фирми да управляват национален обект като българската граница, заяви бившият премиер Кирил Петков.

Лидерите на "Продължаваме промяната" посетиха граничния пункт "Капитан Андреево", където по време на тяхното управление беше прекратена над десетгодишната дейност по фитосанитарния контрол на фирма "Евролаб".

"100% от портокалите, преминавали през границата, са със завишени пестициди. Половината лимони, които преминават, са със завишени пестициди. Когато говорим за корупция, не говорим само за пари, а и за здраве", каза Асен Василев.

С какви приоритети тръгват към изборите от "Продължаваме промяната" - пред БНТ говорят Кирил Петков и Асен Василев

"Когато успеем да направим законодателната промяна, тогава ще сме сигурни, че този тип практика ще спре. Дотогава се надяваме служебното правителство също да държи фронта, защото, ако "Евролаб" се върне, тези домати и чушки, които минават с пестициди, ще влязат на нашата трапеза, в нашите лютеници, при нашите деца. Това не може да се допусне", заяви Кирил Петков.

След като държавата върна контрола си върху внасяните храни, следваха заплахи и опити за подкупи, припомниха представителите на бившия кабинет. Според тях верига от свързани фирми са контролирали и други дейности на пропускателния пункт като дори служители на реда са съдействали за нерегламентирани печалби на частен паркинг.

"КАТ и Пътна полиция са отклонявали всички тирове да спрат на този частен паркинг и да платят такса", каза още Асен Василев.

Случаят е бил във финална фаза на разследването при предишното правителство. От "Продължаваме промяната" очакват то да бъде завършено по време на служебния или на следващия редовен кабинет. Настоящите управляващи продължават дейностите по засиления контрол, признават от "Продължаваме промяната", и очакват след изборите да имат възможност да затвърдят този контрол със законови промени.

репортер: Нели Ангелова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борусия Дортмунд си тръгна победоносно от Берлин
Борусия Дортмунд си тръгна победоносно от Берлин
Тодор Скримов пропуска и мача със САЩ от Световното по волейбол
Тодор Скримов пропуска и мача със САЩ от Световното по волейбол