НОВИНИ

Какво превозват рейсове без пътници? От къде започва погазването на правилата

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:47, 27.08.2022
7132
Чете се за: 04:35 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Чуждите превозвачи най-често нарушават правилата и затова инцидентите с техни автобуси са чести. Това показва анализът на Европейския център по транспортни политики. Те доказаха с видеозаписи, системните нарушения на турската фирма, чийто автобус с румънски туристи катастрофира до Велико Търново в началото на месеца. Тогава загинаха четирима души. Ето какви нарушения откриха само за два часа на автогарата в Кърджали - експертите и нашият екип.

Ако се съди по разрешителните за редовни линии до Турция, автогарата трябва да е в мегаполис, а пътниците десетки хиляди всеки ден. Но градът е Кърджали, автогарата може да мине за междуградска. Пътниците едва пълнят една трета от местата. Според официално заявените линии в Агенция "Автомобилна администрация", първият автобус към Турция трябва да тръгне в 7.15 ч. Такъв няма. Няма го и втория, и третия...

"Часът е 7.41 дотук трябваше да тръгнат 5 автобуса, от които тръгна само един", каза Красимир Пъргов - Европейски център по транспортни политики.

Съгласно разрешителните, заявеното разписание се изпълнява задължително. Правила, които шофьорите чуват за първи път.

"В 9.00 ч. така, както е издадено разписанието, би трябвало да тръгнат два автобуса", обясни Красимир Пъргов.

Въпреки претенциозното си заглавие, “Автогара 21-ви век” не разполага с разписание за международните линии, наличното за вътрешни не е актуално.

"Би трябвало да бъдат упоменати всички линии и всеки един автобус, който е предназначен за хора с увреждания", посочи Красимир Пъргов.

Няма работещ сайт, нито телефон. Няма звукова уредба да обявява пристигащи, тръгващи, терминали, няма билетно бюро. Налага се хората дълго да разпитват от гише на гише.

Тръгването се обявява по усмотрение на превозвача, изписано на картон. Очевидно обслужването на пътниците не им е приоритет.

Двойката не слезе от автобуса. Тя търпеливо го изчакваше да пристигне, за да си вземе пратката.

"Тези хора си позволяват да качват багажи, товари, които не са придружавани от пътници. Което е грубо нарушение и което има пряко влияние върху пътната безопасност. Когато превозното средство се претовари, то става неустойчиво", обясни Диана Русинова - Европейски център по транспортни политики.

Контролните институции непрекъснато са атакувани със сигнали. Почти всички от един автор - или превозвач, който трудно се задържа в светлата зона.

"Понеже работим по правилата, не успяваме да се преборим с конкуренцията, понеже турските превозвачи подбиват цените, тяхната цел е автобусите да бъдат напълнени с карго. Т.е. с пратки - категорично забранено. А да не говорим съгласно закона за митниците и митническия контрол", посочи Себахтин Исмаил - Национално сдружение на автобусните превозвачи.

Част от сигналите на Себахтин, все пак са активирали някоя и друга проверка. За груби нарушения е издадена дори заповед за отнемане на лиценза на един от превозвачите.

"Но след това се намериха административни пречки за отмяна на заповедта. Както се вижда и днес, нарушенията си продължават, няма никаква разлика", каза Красимир Пъргов.

"Т.е. има извършено нарушение, но когато никой не е наказан, защо да спазваш правилата. Ти може да не ги спазваш", подчерта Диана Русинова.

От 16 заявени линии между 7.00 и 9.00 часа тръгнаха само 5 автобуса. Отбелязано е в дневника на автогарата, убеди се и екип на "Автомобилна администрация", който се отзова на нашия сигнал. Ако си свършат добре работата - резултатът трябва да е видим.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арда победи Славия с гол на Иван Тилев от пряк свободен удар в добавеното време
Арда победи Славия с гол на Иван Тилев от пряк свободен удар в добавеното време
Адриан Андреев не успя да спечели титлата на двойки на турнира от сериите "Чалънджър" в Прага
Адриан Андреев не успя да спечели титлата на двойки на турнира от сериите "Чалънджър" в Прага