НОВИНИ

Катастрофата в Български извор: Деца безконтролно се движат по пътя, казват местните

Няма свидетели на инцидента от вчера, при който загина момче

Варсен Такворян
от Варсен Такворян
18:24, 14.10.2024
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Снимка: Canva
Слушай новината

5 пътни транспортни произшествия са станали на територията на село Български извор от началото на годината. Това сочат данните на ОДМВР-Ловеч. Една е жертвата от тях, това е и единственият случай, в който са установени непълнолетни нарушители. Катастрофата е от вчера, когато в тежък инцидент участници бяха деца, които управляват незаконно МПС.

Малко след 17 часа през вчерашния ден по главния път София-Варна в село Български извор моторист блъска децата: на 14 и 16 години, които пресичат със скутери главния път. 14-годишното момче загива минути след фаталния удар, а другите двама участници са приети по спешност в лечебно заведение.

"Ами много е натоварено и е опасно тук", коментира Веска, жител на с. Български извор.

"Нямат родители, това е най-важното. На всяко едно са купили скутери. Те връткат тук с бясна скорост. То не мое да ходи в пътя, ама той го качил до него да го учи. Те са си виновни родителите", каза Ема, жител на с. Български извор.

"Всяка вечер и няма просто контрол. Нито полицията взима мерки и не знаем кого да обвиним. Но всяка вечер се карат скутери от непълнолетни деца".

По закон навършилите 16 години деца могат да се явят на изпит за придобиване на правоспособност АM. Често обаче непълнолетните шофират превозните средства без документ. А при нарушения на пътя, извършени от деца, техните родители могат да бъдат санкционирани само ако признаят, че лично са предоставили МПС-то. Според началника на Районно управление - Тетевен главен инспектор Илия Нешев свидетели на катастрофата няма. Иззети са видеозаписите от камери от съседни сгради.

"През този пътен участък по преброяване и данни минават приблизително и повече от 30 000 водачи на автомобили. Пътят е обезопасен, има знаци, поставени са, има дори непосредствено тук, преди въпросното ПТП, т. нар. легнали полицаи. Всички да се обединим и да се противопоставим на този травматизъм по пътя и да работим против тази както се казва война по пътищата", призова гл. инспектор Илия Нешев.

От полицията заявиха, че над 40 акции са се провели на територията на Български извор, като контролът от страна на органите на реда през уикендите е засилен.

"Не може при ограничение 50 да караш със 150. Тия деца щом са излезли, той е бил някъде далеч, те просто не могат да преценят, че той ще кара с такава голяма скорост", каза Николай, жител на с. Български извор.

По случая е образувано досъдебно производство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След разследването на Европрокуратурата: Иван Портних отхвърли обвиненията
След разследването на Европрокуратурата: Иван Портних отхвърли обвиненията
Никола Меицов завърши осми в турнир на сабя за кадети в Будапеща
Никола Меицов завърши осми в турнир на сабя за кадети в Будапеща