НОВИНИ

Ако изборите са днес - 7 партии влизат в парламента

ГЕРБ-СДС запазва чувствителна преднина като първа политическа сила с 25,7% от гласовете, ПП-ДБ изпъква по-отчетливо пред "Възраждане" – съответно 16,6% спрямо 15,4%

изборите партии влизат парламента
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
15:02, 14.10.2024 (обновена)
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Ако изборите бяха в началото на октомври, ГЕРБ-СДС запазва чувствителна преднина като първа политическа сила с 25,7% от гласовете. ПП-ДБ изпъква по-отчетливо пред "Възраждане" – съответно 16,6% спрямо 15,4%.

Това показват данните от независим сондаж на "Галъп интернешънъл болкан". Той обхваща 806 пълнолетни българи в представителна извадка и е проведен чрез интервю "лице в лице" с таблети между 28 септември и 6 октомври.

На този етап е трудно да се определи кой би завършил на второ и трето място, като не са изключени и изненадващи развития, коментират социолозите.

По-трудно е да се определи с демоскопски методи ситуацията в полето на традиционния електорат на ДПС. "Алиансът за права и свободи" се задържа на ниво от 8,3%.

Вижда се възходяща тенденция за "ДПС - Ново начало", които влязоха в кампанията с по-ниски стойности, но към момента вече биха получили подкрепа от 6,9%.

"БСП - Обединена левица" биха имали 7,1%, а "Има такъв народ" са с 6,3%.

Всички тези формации към този момент са в своеобразен "пакет", но развитието на кампанията може да промени много неща, доколкото например изпъкването на "ДПС - Ново начало" е вече видимо.

С добри възможности са МЕЧ с 3,7%, а и "Величие", които към началото на октомври са на нива 3,2%. "Синя България" е на ниво от 1,1%, допълват от "Галъп".

Останалите дялове се разпределят между формации с декларирана на този етап подкрепа под процент.

Според декларациите на респондентите сигурността на гласуване за Народното събрание е 30,5%, като трябва да се има предвид неяснотата в изборните списъци, декларативността на нагласите и т.н.

Условното очакване е за около 2 милиона гласове. 3,1% от всички гласуващи се очаква да гласуват с "Не подкрепям никого".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новият изп.-директор на ЦСКА Радослав Златков: Мечтата ми е да спечелим титлата на новия стадион
Новият изп.-директор на ЦСКА Радослав Златков: Мечтата ми е да спечелим титлата на новия стадион
Откриха марихуана около кръста на мъж на "Капитан Андреево"
Откриха марихуана около кръста на мъж на "Капитан Андреево"