НОВИНИ

След 6 месеца в ареста и влошено здраве: Бившата шефка на митниците излезе на свобода срещу гаранция (ОБЗОР)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:27, 14.10.2024
Чете се за: 06:05 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Бившата шефка на Агенция "Митници" Петя Банкова излиза на свобода срещу 10 000 лева гаранция след повече от половин година арест. Днес в съдебната зала прокуратурата изненадващо подкрепи искането на адвокатите на Банкова за изменение на мярката ѝ за неотклонение в по-лека. Здравословното състояние на обвиняемата се оказа основен мотив.

Разбра се още, че тя е съдействала на разследващите, като е дала обяснения миналата седмица. Банкова е обвиняема заедно с баща и син Марин и Стефан Димитрови, бившия главен секратар на МВР Живко Коцев и Никола Николов - Паскал. Отчетено беше, че Банкова е задържана повече от шест месеца и е отпаднала опасността ако е на свобода, да извърши друго престъпление. Освен това разследването вече е на такъв етап, че обвиняемата не може да попречи на събирането на доказателства. Няма опасност и да се укрие.

Петя Банкова е задържана под стража вече 6 месеца и 10 дни. През последните 4 месеца обаче тя е постоянно в различни болници заради онкологично заболяване. Необходимостта от ефективно лечение беше първият довод, с който адвокатите ѝ поискаха тя да бъде освободена срещу гаранция. На второ място посочиха, че след задържането ѝ са събрани нови 68 тома доказателства, в които няма такива срещу Банкова. Прокуратурата се съгласи, че бившата шефка на Митниците може да се грижи за здравето си само ако е на свобода и също предложи мярка "парична гаранция".

"Разпитана е в качеството на обвиняем и е дала обяснения, които са от значение за делото. Другото обстоятелство е дългият срок, който е минал на задържане. По делото се извършват процесуално-следствени действия, събрани са доказателства, разпитани са свидетели. Няма основания да се предполага, че тя вече ще повлияе на разпитите на свидетели", каза Марина Ненкова, прокурор в СГП.

Съдът прие, че от доказателствата може да се предположи, че Банкова е участвала в престъпна група за контрабанда, търговия с влияние, корупция и пране на пари. И няма данни, които да разколебаят това предположение. Счита обаче, че е отпаднала опасността ако е на свобода, Банкова да извърши друго престъпление, тъй като вече съдейства на разследването. Според съда с показанията си тя е помогнала да се изяснят действията на други участници в групата. Адвокатите ѝ обаче имат друг прочит.

"Не е дала никаква информация срещу останалите, понеже тя не е имала такава информация. Тя подробно обясни, че не е имала информация и е обяснила някакви нейни заключения. Но тя никога не е твърдяла, че е знаела който е да е било да върши каквото и да било нередно", посочи Аделина Натина, адвокат на Петя Банкова.

Съдът прие, че Банкова може да излезе на свобода след като заплати гаранция в размер на 10 000 лева.

Аделина Натина, адвокат на Петя Банкова: Понеже съм нейна близка, аз ще я внеса с мои лични средства. Понеже тя няма възможност.

"Само да ви кажа, всички очакват директорът на митниците да е богат човек. Тази жена живее в панелен апартамент в "Сухата река". С две деца и съпруг. На последен етаж. Всичките легенди, които се разнасят и кулоарни слухове, и т.н., са изпразнени от каквото и да е основание и съдържание", заяви Людмил Рангелов, адвокат на Петя Банкова.

Последният задържан по аферата с митниците е Никола Николов - Паскал. Той беше арестуван в Белград, след като беше обявен за международно издирване.

"От прокуратурата са изпратени всички необходими документи във връзка с искането за екстрадиция. Чакаме решението на властите на Република Сърбия", каза Марина Ненкова, прокурор в СГП.

За момента не е ясно дали Николов е дал доброволно съгласие за екстрадиция. Ако се наложи искането да бъде гледано по съдебен ред, последната дума ще има сръбският министър на правосъдието.

Другите двама обвиняеми - баща и син Марин и Стефан Димитрови, вече няколко пъти поискаха да излязат на свобода, но им бе отказано. Въпреки, че Марин Димитров има сърдечно заболяване, това не се оказа пречка за задържането му.

По закон обаче, при разследване, максималният срок, в който един обвиняем може да бъде задържан, е 8 месеца. Те и двамата вече са близо 6 месеца и половина в ареста. Т.е. ако те не поискат промяна на мярката им и съда не я промени, можем да очакваме, че към края на ноември прокуратурата ще длъжна по закон да определи по-лека мярка за неотклонение спрямо двамата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Айзък Прайс: Искаме да победим България в Белфаст
Айзък Прайс: Искаме да победим България в Белфаст
Националният отбор на Нигерия по футбол заплаши да бойкотира квалификацията за Купата на африканските нации с Либия
Националният отбор на Нигерия по футбол заплаши да бойкотира квалификацията за Купата на африканските нации с Либия