НОВИНИ

Като че ли някой се опитва да създаде недоверие към ЦИК, заяви Камелия Нейкова

ЦИК приема решенията си съобразно закона, а не под политически натиск, добави тя

камелия нейкова
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
11:50, 15.09.2024
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

ЦИК приема решенията си съобразно закона, а не под политически натиск, заяви председателят ѝ Камелия Нейкова.

Мога да кажа, че Централната избирателна комисия (ЦИК) приема решенията си съобразно разпоредбите на закона, а не под политически натиск, заяви в предаването „Неделя 150" на БНР председателят на изборния орган Камелия Нейкова.

За себе си тя обясни, че не само за тези избори, но назад във времето никой не ѝ е оказвал натиск за начина, по който гласува, когато се приемат решения. По думите ѝ останалите ѝ колеги в комисията също не са споделяли за оказван натиск върху тях.

"Като че ли някой се опитва да създаде недоверие към ЦИК, все едно работим така, че вотът да е нечестен и да има после основания за оспорването му", смята Нейкова.

Тя добави също, че ЦИК не се влияе от решения на партии, на политически органи. Според нея политическите субекти трябва да решават проблемите си в рамките на своите формации, като е недопустимо някой да очаква ЦИК да е арбитър или да вземе техните решения.

За предстоящата утре следобед среща на ЦИК с шестимата служебни министри, ангажирани с организацията и провеждането на предсрочния вот, тя обясни, че комисията ще постави на всички въпроси, които многократно е поставяла в годините назад, като една част от тях и до момента не са намерили решение. Нейкова обаче изрази недоволство от това, че предложенията за правилата и процедурите по гарантиране провеждането на добре организиран и прозрачен машинен вот на Министерския съвет първо са били публично разпространени, а след това представени на ЦИК. Доброто взаимодействие изисква органите да разговарят помежду си, убедена е председателят на изборния орган.

По нейни думи на срещата утре ЦИК отново щяла да постави въпроса да се води регистър на пломбите, които се поставят на различните отделения на машините, да се използва хартия с допълнителна защита при отпечатване на бюлетина от машинно гласуване, доставена от печатницата на БНБ.

Не бива, подчерта Камелия Нейкова, да има противопоставяне или стремеж една институция да покаже, че е по-инициативна, по-работеща от друга. Разбира се, всеки процес може да бъде усъвършенстван, добави председателят на ЦИК.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Във Варна помагат на деца в нужда преди първия училищен звънец
Във Варна помагат на деца в нужда преди първия училищен звънец