НОВИНИ

Като за финал

световното първенство футбол жени австралия нова зеландия пряко бнт
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:11, 18.08.2023
Чете се за: 08:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Едва ли някой някога си е представял, че за цял един месец основното събитие на футболната сцена ще бъде женски турнир. Но – ето че невъзможното очевидно вече е напълно осъществимо. От 20 юли та чак до 20 август светът беше вторачил поглед в случващото се в далечните земи на Австралия и Нова Зеландия, за да разбере кой ще стане световен шампион при жените.

За първи път с 32 отбора, за първи път на територията на две държави, за първи път с толкова увеличени наградни фондове. Музика за ушите на президента на ФИФА Джани Инфантино, който дълго време се бори за равноправието във футбола и не пропуска момент – бил той подходящ или не – за да отвори темата за женския футбол, средствата, които се инвестират в него, подобреният, които трябва да бъдат направени.

Деветото световно първенство при жените определено впечатли. С желанието на дамите, с уменията на повечето отбори. Опасенията, че увеличаването броя на участващите отбори неизбежно ще доведе до разгромни и обидни за играта резултата от порядъка на 15:0, не се оправдаха. Дори тимове като Мароко, Нигерия, Ямайка и Република Южна Африка успяха да прескочат груповата фаза и да са достойна конкуренция на богатите си опоненти от западния свят. И като споменах „западния свят“ – дори при наличието на 32 страни на Мондиала нямаше нито един представител от Централна или Източна Европа, което е доста показателно за прогреса на играта в женското й направление у нас и в държавите около нас. И аз като Инфантино – звуча като латерна, защото и в предишни материали съм упоменавал този факт, но просто е стряскащо как навсякъде по света виждат, че има хляб в женския футбол, а в Централна и Източна Европа игнорират тенденциите.

В неделя Испания и Англия ще определят новия световен шампион. И двете страни за първи път в историята си могат да спечелят този трофей, и двете страни за първи път в историята си стигат до мача за титлата. И понеже обсъдихме и наградните фондове – всяка състезателка от победителките ще получи по около 210 хиляди паунда, а загубилите ще се задоволят с по около 150 хиляди. От ФИФА се похвалиха, че приходите от първенството вече възлизат на рекордните 570 милиона долара, а над 1 милион и 850 хиляди души са проследили мачовете от Мондиала на живо по стадионите. ББС вече обяви, че ще излъчи финала на живо по основния си финал, а пъбовете в Англия ще отворят нетипично рано, за да могат хората да гледат мача. Кралицата на Испания – Летисия ще присъства на трибуните на стадиона в Сидни заедно с една от дъщерите си – инфанта София, за да подкрепят „Ла Фурия Роха“ в опита на момичетата да станат световни шампионки. Ей такива едни нюанси около женското Световно първенство.

Разбира се – няма как да не обърнем внимание и на чисто спортно-техническия елемент на срещата. Единствено Германия е печелила световната титла и при мъжете, и при жените, а от неделя ще си имаме още една такава страна на картата. Между другото – Англия и Испания имат само по една световна титла при мъжете, като тя е постигната в единствения финал за двете държави – за „Трите лъва“ през 1966, за иберийците – през 2010. Сега, както вече стана дума, това ще бъде първи финал и за двете страни при дамите.

Специално внимание ще обърна на селекционерката на англичанките – Сарина Вигман, която вече предизвиква такива вълнения на Острова, че дори се чуха предложения за изграждане на нейна статуя пред „Уембли“. Нидерландката стана първата жена, която спечели две европейски титли с две различни страни – с родината си, и с Англия през лятото на 2022. Но с това далеч не се изчерпват нейните сериозни успехи на футболното поле.

Тя е четвъртият треньор, която достига до финала на Световно първенство при жените – останалите са Евен Пелеруд с Норвегия, Норио Сасаки с Япония и Джил Елис със Съединените Щати. Забележителното при Вигман е, че тя го постига отново с две различни държави – Нидерландия и Англия. Естествено – може да има и доста неприятен развой за нея в неделя и Сарина да се превърне в първия наставник – било то при мъжете или жените – с два загубени финала на Мондиал, след като преди 4 години отстъпи с „лалетата“ на американките с 0:2.

Да не говорим, че никога чужденец не е бил начело на тим, който става световен шампион, но Вигман може да промени и този факт. Нещо като Гуардиола в пола, това представлява Сарина Вигман за дамския футбол в момента.

Англичанките са използвали само 17 състезателки дотук в турнира – по-малко от всеки друг отбор, докато испанките – 22 – повече от всеки друг отбор. За първи път ще играят един срещу друг на световни футболни финали, а последната им среща отново беше повече от съществена – ¼-финалната им битка на европейското пъвренство през миналото лято приключи след продължения и с усмивки за „лъвиците“ – 2:1.

И в двата лагера има по три футболистки, които отбелязаха по три гола на Мондиала до момента – Джени Ермосо, Айтана Бонмати и Алба Редондо за Испания, завръщащата се след наказание Лоурън Джеймс, Лоурън Хъмп и Алесия Русо за англичанките. Обърнете специално внимание на Салма Парауело – момичето вкара както на ¼-финала срещу Нидерландия, така и в последния двубой на „Ла Фурия Роха“ срещу Швеция и стана първата тийнейджърка с повече от един гол във фазата на елиминациите на световен шампиона при жените. Отделно, ако преодолее и английската вратарка Мери Ърпс, ще стане най-младата голмайсторка на финал в историята.

Испания отправи над 20 удара в 4 от 6-те си мача на турнира, което е забележително. Англия пък няма загуба в официален мач от 4 години след поражението си от Швеция в мача за третото място на последния Мондиал, което е дори още по-забележително.

А най-забележително е всичко, което се случи в последния месец в Австралия и Нова Зеландия. Джани Инфантино може да спи спокойно и с усмивка на лица. Както и всички, които отделиха от времето си, за да се запознаят в детайли с женския футбол.

Испания – Англия, неделя, 13:00 ч. Като за финал!

Мачът за титлата може да проследите в ефира на БНТ 3!

Автор Стефан Георгиев

снимки БТА

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Църквата отбелязва Успението на Св. Иван Рилски
Църквата отбелязва Успението на Св. Иван Рилски
Националите ни по борба свободен стил ще участват на турнир в Румъния
Националите ни по борба свободен стил ще участват на турнир в Румъния