НОВИНИ

Казанлъчани отбелязаха 156 години от гибелта на Хаджи Димитър

Казанлъчани отбелязаха 156 години от гибелта на Хаджи Димитър
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
16:14, 20.07.2024
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Стотици се събраха днес пред паметника на Хаджи Димитър в подножието на връх Бузлуджа, за да отбележат 156-ата годишнина от гибелта на войводата и неговата чета. Честването започна със заупокойна молитва, отслужена от казанлъшки духовници, с почетен караул от 61-ва Стрямска механизирана бригада и с поднасяне на венци и цветя.

„Навършват се 156 години от легендарния поход на обединената чета на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Днес, на Илинден, се навършват точно 156 години от деня, в който е извършено погребението на тленните останки на войводата Хаджи Димитър Асенов и неговите 28 четници, които в последното сражение, което се разиграва два дни по-рано, губят живота си за род и родина. Техните тела са били пръснати тук. Това е свято място, осветено с кръвта на тези наши национални герои“, каза пред присъстващите директорът на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов.

Toй посочи, че неслучайно Хаджи Димитър и Стефан Караджа могат да бъдат поставени редом до такива личности като Васил Левски, Христо Ботев, Гоце Делчев, Дамян Груев и да заемат челните места в българския национален пантеон.

"Защото те със своето смело действие от лятото на 1868 година показват, че България и българите са готови да се борят за своята свобода и независимост, за своята национална черква и за своята национална държава. Походът, гледайки крайния резултат, може да бъде определен като неуспешен. Той започва на 6 юли и приключва в последните дни на месеца, когато последната голяма група четници са пленени в сливенския Балкан. За това кратко време четниците водят пет тежки сражения, в които впечатляват своя противник с добрата си организация“, каза още д-р Ангелов.

Присъстващите се насладиха на възстановката, организирана от Националното дружество „Традиция“ и регионалния клуб „23-ти пехотен Шипченски полк“- Казанлък, в която се пресъздават събитията, случили се на връх Бузлуджа на 18 юли 1868 година.

„Уважаеми участници във възстановката, представители на клуб „Традиция“, поклон от мен и благодарност, защото всяка година правите този ден специален“, заяви кметът на община Казанлък Галина Стоянова.

Стоянова пожела събития като днешното "да дават знак на онези, които ни разделят, че това не е възможно, колкото и да се опитват, те са малцинство. Мнозинството, българите, народът, ние сме тези, които винаги ще браним България, защото я носим в сърцето си“.

Денят започна с поднасяне на цветя пред три знакови и свързани с похода на четата паметници, които се намират в град Казанлък. Това са паметникът на двамата обесени четници Христо Янъков и Стефан Орешков на площад „Севтополис“, паметната плоча на Стефан Караджа и паметникът на загиналите казанлъчани през войните в парк „Розариум“.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мартин Нанчев е пети на 1000 метра едноместно кану на световното първенство за младежи до 23 г.
Мартин Нанчев е пети на 1000 метра едноместно кану на световното първенство за младежи до 23 г.