НОВИНИ

Казусът с Пловдивския панаир влиза за гласуване в общинския съвет

сагата пловдивския панаир община пловдив отказа обжалва съдебно решение
bnt avatar logo
от БНТ
15:28, 07.06.2023
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Казусът с Пловдивския панаир отново влиза в дневния ред на общинския съвет в града. В четвъртък съветниците ще гласуват предложение на групата на „Демократична България - Обединение“, с което кметът Здравко Димитров да отправи оферта за замяна на акции с община Варна, която също има участие в собствеността на Панаира.

Съдът се произнесе окончателно в полза на бизнесмена Георги Гергов за Пловдивския панаир

Според това предложение, община Пловдив би могла да придобие 29% от акциите на Панаира и за първи път да има пряко участие в него. Вносителите припомнят, че в публичното пространство община Варна защитава решението на своя Общински съвет с мотива, че внася своите 29% от Панаира и се лишава от собствеността върху тях, само и единствено за да придобие 8.4% от „Пълдин Туринвест“.

Твърденията са, че от тези проценти морският град ще получава дивидент, с който да си „оправи т.н. дупка“ – теренът в центъра на града. Затова в проекта за решение се предвижда Община Пловдив да предложи на Варна 16% от притежаваните от града на тепетата, 25% в "Пълдин Туринвест", като за сметка на това чрез замяна получи 29% -те процента на морския град в Панаира.

В коментар на предложението, кметът Здравко Димитров припомни тезата си, че Пловдив действително никога не е притежавал Панаира.

„Питате ме мен общинският съвет как ще реши – 51 човека, които повечето от тях знаете за какво става въпрос – разкарват си рокличките и костюмчетата по сесиите. Ако ги питате тях, утре да видим какво ще ви кажат те, как ще ви погледнат, с какъв поглед. Обжалвали сме когато е трябвало, съобразил съм се с решението на съда, съобразил съм се с решението на същите тези общински съветници. В болнични съм бил на 2 сесии, когато не можаха да се съберат. Имахме уверението на държавата, че ще се намеси, не се намеси, сега има ново правителство, дано да си влезнат в ролята“, каза още Димитров.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
4.7 по Рихтер край Асеновград и Садово
4.7 по Рихтер край Асеновград и Садово
Словения стартира с успех участието си във волейболната Лига на нациите
Словения стартира с успех участието си във волейболната Лига на нациите