НОВИНИ

КЕВР разреши на "Еврохолд" да купи 67% от капитала на ЧЕЗ

кевр разреши еврохолд купи капитала чез
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:50, 19.01.2021
Чете се за: 01:27 мин.
У нас
Слушай новината

Комисията за енергийно и водно регулиране прие Решение за даване на разрешение на ЧЕЗ а.с. да се разпореди с притежаваните от него 67% от акциите от капитала на "ЧЕЗ Разпределение България" АД, като ги продаде и прехвърли на дружеството от групата "ЕВРОХОЛД БЪЛГАРИЯ" АД - "Ийстърн Юропиън Електрик Къмпъни" б.в.

Съгласно чл. 21, ал. 1, т. 23а, изр. 1 от Закона за енергетиката КЕВР разрешава сделки по разпореждане с дялове и акции, представляващи повече от 20 на сто от капитала на търговски дружества, които осъществяват лицензионна дейност по пренос и разпределение на електрическа, топлинна енергия или природен газ, с оглед гарантиране сигурността на доставките, защитата на националната сигурност и обществения ред. Комисията се произнася след влизането в сила на всички други необходими разрешения и одобрения, свързани със сделките.

В хода на образуваното административно производство по подаденото от ЧЕЗ а.с. заявление, Комисията се произнесе въз основа на постъпили становища от Министерство на вътрешните работи, Държавна агенция "Разузнаване", Държавна агенция за национална сигурност, Министерството на енергетиката и Комисията по финансов надзор.

Решението подлежи на обжалване пред Административен съд София-град в 14-дневен срок.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасност на пътя край Благоевград след проливните дъждове
Опасност на пътя край Благоевград след проливните дъждове
Еврокомисар извади плетката по време на дебат в ЕП
Еврокомисар извади плетката по време на дебат в ЕП