НОВИНИ

Киев изтласка руските сили далеч от Харков

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:33, 14.05.2022
Чете се за: 02:47 мин.
По света
Слушай новината

Украйна изглежда е спечелила битката за Харков. Кметът Игор Терехов съобщи, че украинските сили са изтласкали врага далеч от втория по-големина град в Украйна. Не е имало обстрели от дни, каза още кметът. Според него в Харков е спокойно и хората постепенно се връщат в града. Преди това американски анализатори обявиха, че Украйна вероятно е победила в боевете за Харков.

Институтът за изследване на войната във Вашингтон твърди, че Русия е била възпрепятствана да обгради втория град на Украйна и вече се е отказала от опитите да го направи.

Харков е разположен на 50 километра от руската граница и беше една от главните мишени на инвазията на Москва. Успешната украинска контраофанзива позволи възвръщане на контрола на Киев в района. Пятихатка е освободено харковско предградие. Преди войната тук са живели около 15 000 души. Сега се смята, че са останали 120.

Вилхивка, на няколко километра от Харков, също е освободена след интензивни боеве. Разрушенията са навсякъде. Някои от жителите на селото са били в харковското метро по време на сраженията. Сега се връщат в домовете си. Други разказват за окупацията.

Украинската армия отблъсква руските сили и от Салтивка, голям харковски жилищен район. Мястото е било арена на директна конфронтация между враждуващите и е особено силно пострадало.

"Точно сега обстановката е стабилна, но преди четири-пет дни не можехме да бъдем тук, защото имаше тежки боеве. Успяхме да установим контрол и сега някои граждани се завръщат", заяви Игор от Харковската териториална отбрана.

В същото време се съобщава за тежки сражения и нови жертви в Донбас - промишленият източен украински регион, където Русия съсредоточи бойни сили.

Украинските сили са в контраофанзива близо до град Изюм. Ръководителят на украинското разузнаване Кирило Буданов смята, че през август във войната ще настъпи обрат и Русия ще бъде победена до края на годината.

ЕКИП НА БНТ В ГОРЕЩИ ТОЧКИ В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как ще се реши спорът за името "Охридска архиепископия"
Как ще се реши спорът за името "Охридска архиепископия"
Посолството на САЩ благодари за осъждането на езика на омразата
Посолството на САЩ благодари за осъждането на езика на омразата