НОВИНИ

Кирил Петков за оставката на Гешев: Вятърът на промяната е тук

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:46, 16.01.2022
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

В понеделник се свиква междукоалиционен съвет по темата за антикорупционната комисия, стана ясно днес от изказване на премиера Кирил Петков. Това е един от първите закони, който ще влезе за обсъждане в пленарна зала. В предаването на БНР "Неделя 150" премиерът Кирил Петков обясни, че в Плана за възстановяване ще се заложи механизъм - главният прокурор да може да бъде разследван. Премиерът увери, че близо милиард и половина лева ще се използва за помощ на бизнесите и на ЕРП-тата.

Като пропаганда - така премиерът Кирил Петков определи твърденията, че като падне мораториумът, цените ще скочат до небето. В "Денят започва с Георги Любенов" Ивайло Мирчев от ДБ пък обвърза енергийната криза с работата на прокуратурата.

Пакет от близо милиард и половина ще влезе в помощ на бизнесите и в помощ на ЕРП-тата, за да няма дисбаланси, каза Кирил Петков - министър-председател на България.

Ние нямаше да бъдем в тази енергийна криза в момента, ако не бяхме в състояние прокуратурата и съдебната система да не си вършат работата в енергийния сектор, който без да звучи особено силно, но той е овладян от едни олигархични мафиотски структури и там няма пускане, каза Ивайло Мирчев - депутат от ПГ на "Демократична България".

Ивайло Мирчев, ДБ: Нямаше да сме в тази ценова криза, ако прокуратурата си вършеше работата

Петков коментира и поисканата оставка на главния прокурор от управляващата коалиция.

Това, което се случи в петък, показва, че вятърът на промяната е тук. Това, че управляващата коалиция направи тази декларация от парламентарната трибуна, е ясна заявка, че ние осъзнаваме, че прокуратурата не си е свършила добре работата и господин Гешев вече няма доверието на ПГ и на голямата част от обществото.

Ако прокуратурата си вършеше работа, щяхме да имаме като в Румъния, две правителства в затвора, каза Ивайло Мирчев - депутат от ПГ на "Демократична България".

Сотир Цацаров без достъп до класифицирана информация

Кирил Петков смята, че ДАНС си е свършила много добре работата с отнемането на допуск до класифицирана информация на шефа на КПКОНПИ Сотир Цацаров. Един от първите закони, които ще влезе за обсъждане е именно за КПКОНПИ, а в плана за възстановяване ще се заложи:

Да няма човек, който да бъде - само Господ да бъде над него. Ще се предложи механизъм, който дори самия главен прокурор при провинения да може да бъде разследван.

В момента, в който вкараме този пакет - срещу Гешев вече има доста сигнали, каза Ивайло Мирчев - депутат от ПГ на "Демократична България".

Кирил Петков в интервю за Скопие: Не идвам с анекс към Договора, а с готовност за ново начало

Кирил Петков заяви, че е препотвърдил българската позиция за Република Северна Македония.

Ние надграждаме с много по-конструктивен диалог на база на реални действия. Когато има този тон на добросъседство и конструктивен подход - тогава компромисите са много по-възможни и от тяхна страна.

Историческата работна група трябва да влезе в интензивна работа, смята още Петков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Австрия предвижда задължителна ваксинация за лица над 18 години
Австрия предвижда задължителна ваксинация за лица над 18 години
Експерти: Невъзможно е Украйна да стане член на НАТО
Експерти: Невъзможно е Украйна да стане член на НАТО