Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Милен Велчев: Няма да се разминем без теглене на заем

bnt avatar logo
от БНТ
16:42, 16.01.2022
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Измина точно един месец, откакто новото правителство се закле и пое управлението. През този месец в отговор на няколкото паралелни кризи беше наложен мораториум върху цените на тока за битовите потребители, настъпи объркване с размера на пенсиите и все още държавата стои без Бюджет. Очакванията са той да бъде представен следващата седмица. Трябва ли бюджетът на страната да бъде отново антикризисен, с повече социални плащания, с повече разходи и ще има ли мерки срещу инфлацията - темата в "Бизнес.БГ" коментира бившият министър на финансите Милен Велчев.

Забавянето на бюджета е напълно нормално, ще са необходими няколко седмици да се нанесат корекции, които съответстват на политиките, заявени от новото правителство, обясни Велчев.

Както всеки бюджет и новият трябва да бъде реалистичен и да съответства на икономическия цикъл и необходимостта от макроикономически баланси, да съдържа инструменти за подпомагане в пандемията, но не за сметка на обременяване допълнително на бъдещите поколения с нов дълг, заяви финансистът.

Няма да се разминем без теглене на заем, категорично подчерта Велчев. Много по-важно е какъв е дефицитът, който се залага - това е цифрата, която трябва да се следи, допълни той.

Възможно обяснение за желание за актуализация е, ако не знаем колко точно ще са приходите, дали ще се увеличат с 10 или 20% от пандемията, обясни Велчев.

Аз не смятам, че сме в така обстановка, мисля, че икономиката е влязла във фаза на по-голяма предсказуемост и можем с достатъчна степен на точност да предскажем какви ще са приходите.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още от "Бизнес.БГ"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо бизнесът е против повишаване на максималния осигурителен доход
Защо бизнесът е против повишаване на максималния осигурителен доход
Рен разгроми Бордо с 6:0 и излезе четвърти в Лига 1
Рен разгроми Бордо с 6:0 и излезе четвърти в Лига 1