Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Милен Велчев: Няма да се разминем без теглене на заем

от БНТ
16:42, 16.01.2022
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Измина точно един месец, откакто новото правителство се закле и пое управлението. През този месец в отговор на няколкото паралелни кризи беше наложен мораториум върху цените на тока за битовите потребители, настъпи объркване с размера на пенсиите и все още държавата стои без Бюджет. Очакванията са той да бъде представен следващата седмица. Трябва ли бюджетът на страната да бъде отново антикризисен, с повече социални плащания, с повече разходи и ще има ли мерки срещу инфлацията - темата в "Бизнес.БГ" коментира бившият министър на финансите Милен Велчев.

Забавянето на бюджета е напълно нормално, ще са необходими няколко седмици да се нанесат корекции, които съответстват на политиките, заявени от новото правителство, обясни Велчев.

Както всеки бюджет и новият трябва да бъде реалистичен и да съответства на икономическия цикъл и необходимостта от макроикономически баланси, да съдържа инструменти за подпомагане в пандемията, но не за сметка на обременяване допълнително на бъдещите поколения с нов дълг, заяви финансистът.

Няма да се разминем без теглене на заем, категорично подчерта Велчев. Много по-важно е какъв е дефицитът, който се залага - това е цифрата, която трябва да се следи, допълни той.

Възможно обяснение за желание за актуализация е, ако не знаем колко точно ще са приходите, дали ще се увеличат с 10 или 20% от пандемията, обясни Велчев.

Аз не смятам, че сме в така обстановка, мисля, че икономиката е влязла във фаза на по-голяма предсказуемост и можем с достатъчна степен на точност да предскажем какви ще са приходите.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още от "Бизнес.БГ"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Защо бизнесът е против повишаване на максималния осигурителен доход
Защо бизнесът е против повишаване на максималния осигурителен доход
Рен разгроми Бордо с 6:0 и излезе четвърти в Лига 1
Рен разгроми Бордо с 6:0 и излезе четвърти в Лига 1