НОВИНИ

Проф. Кюркчиев: Няма разлика в имунния отговор при деца над 5 години и възрастни

bnt avatar logo
от БНТ
17:56, 16.01.2022
Чете се за: 02:22 мин.
Още
Слушай новината

Народът не желае да се ваксинира по много причини, част от от които са откровено налудничави. Това мнение изрази в предаването "Говори сега" проф. Доброслав Кюркчиев, началник на лабораторията по клинична имунология в болница "Свети Иван Рилски".

Относно широко коментираната тема за Т-клетъчния имунитет и антителата, имунологът обясни:

Това не са два имунитета, несвързани един с друг, това по-скоро е една армия, която ни защитава и има различни подразделения. Основни в нея са Т-клетките, антителата се секретират от друг вид - Б-клетки и всички те са свързани помежду си.

Ако преболедуваш повторно, най-вероятно ще е по-леко, уточни проф. Кюркчиев. Имунизирането с ваксина обаче е съществено, тъй като гарантира още повече антитела за организма.

По отношение на ваксините срещу Омикрон, имунологът заяви, че това е свързано с индивидуалната имунореактивност на хората.

Ваксините създават протеин, който се явява дразнител на имунната система и тя се подготвя за реална реакция при среща с коронавируса, обясни проф. Кюркчиев.

За имунитета при деца, той заяви, че след петата си година, детето вече има имунитет като при възрастен човек. Няма разлика в имунния отговор, а в начина на зарязване.

Планът за справяне с COVID-19: Страната се разделя на 6 клъстера по области

Не съм изкушен от политиката и не ми е работа да коментирам, но одобрявам изместения акцент към преболедуването от заразата, заяви проф. Кюркчиев относно новия план на правителството за борбата с пандемията.

Краят на пролетта или лятото - това ще е краят. Дали вирусът ще изчезне - това вече трудно мога да го преценя, коментира още проф. Кюркчиев.

И още - за или против задължителните зелени сертификати е имунологът, вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експерти: Невъзможно е Украйна да стане член на НАТО
Експерти: Невъзможно е Украйна да стане член на НАТО
Седмица на безплодни дипломатически усилия по кризата НАТО-Русия
Седмица на безплодни дипломатически усилия по кризата НАТО-Русия