НОВИНИ

Кирил Петков: Замразяването на цените на тока е много важен знак

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
10:00, 16.12.2021 (обновена)
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Министерският съвет провежда първото си редовно заседание днес. От тук нататък редовните ни заседания ще се провеждат в сряда, уточни в началото премиерът Кирил Петков.

Това, което се случи вчера и днес, ще се потвърди, за замразяването на цените, което прие НС като една от точките вчера. Това според мен е много важен знак, че оттук нататък преди да има сериозен анализ в системата, енергийната, и в системата на топлофикация, не може просто да даваме допълнителните разходи, които са в системата към крайните потребители. Това ще става само след пълния анализ, като е осъществен и когато сме видели, че всичко, което е възможно да бъде направено за намаляване на разходите, е направено, тогава да отиваме към увеличаване на цените - това ще бъде нашия подход. Не просто всяка ефикасност да резултира в по-високи цени, обясни Кирил Петков по темата за мораториума върху цените на тока, парното и водата.

До края на седмицата трябва да бъдат оценени щетите от наводненията у нас

Премиерът обясни още, че вчера е проведен конструктивен диалог с областните управители. Днес очаква пълен доклад от тях за щетите в конкретни цени и количества, за да може веднага да бъде отпусната помощ. И за да сме сигурни, че изразходваните средства ще бъдат проверени в разходната част, подчерта министър-председателят.

6 от деветте точки в дневния ред на заседанието на МС днес са свързани с отпускане на допълнителни средства в образованието. Радвам се, че Министерството на образованието и науката даде няколко точки за повече инвестиции в детски градини и училища. Радвам се, че на първото ни заседание започваме с това и то ще бъде приоритет на МС, заяви Петков.

Кирил Петков ще посети Брюксел в петък

Той уточни още, че предстои да пътува с министъра на външните работи за Брюксел, за да представим приоритетите на новото правителство пред европейските лидери.

ЮНЕСКО призна високото пеене от Долен и Сатовча за нематериално културно наследство

Кирил Петков подчерта със задоволство и новината от вчера, че високото пеене от селата Долен и Сатовча беше признато от ЮНЕСКО за нематериално културно наследство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Община Русе с критики към местното ВиК
Община Русе с критики към местното ВиК
Антъни Иванов ще плува на финала на Световното след нов рекорд
Антъни Иванов ще плува на финала на Световното след нов рекорд