НОВИНИ

НС ще прегласува мораториума върху цените на тока, парното и водата

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
06:15, 16.12.2021 (обновена)
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

В Народното събрание се очаква депутатите да прегласуват мораториума върху цените на парното и тока, след като вчера той беше приет със задна дата. Според решението те трябва да бъдат замразени на стойностите от 1 януари тази година, а те вече са повишени веднъж през годината.

Създадената временна комисия за решаване на енергийната криза го коригира да влезе в сила от днес до края на март и с цените към момента.

От Министерския съвет също поискаха корекции - или да бъде отменен, или да бъде поправен. Ако се коригира, да е със срок до три месеца. Ако се отмени, да бъдат въведени законодателни поправки, които да гарантират запазване на цените на тока, парното и водата за битовите потребители.

"Това, което е неясно, е текстът, тъй като той не беше внесен предварително, не беше обсъден на експертно ниво и ние заставаме, новата коалиция, зад идеята, че по този начин не трябва некомпетентно, макар и от опитна опозиция, да бъдат налагани мерки, които могат да доведат до по-голям хаос в обществото", каза Лена Бориславова, началник на кабинета на министър-председателя.

Парламентът наложи мораториум върху цените на ток, вода и парно

Предложението на Комисията за енергийно и водно регулиране е от 1 януари цената на тока да се повиши с около 11%, а на парното между 20 и 30%. Комисията прекрати обсъждането вчера, след като депутатите замразиха цените.

КЕВР прекрати обсъждането на цените на тока, след като НС наложи мораториум

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евролидерите обсъждат пандемията, цените на тока и миграцията
Евролидерите обсъждат пандемията, цените на тока и миграцията
1725 са новите случаи на коронавирус
1725 са новите случаи на коронавирус