НОВИНИ

Две коли пропаднаха на улица в Русе заради спукан водопровод

bnt avatar logo
от БНТ
22:47, 15.12.2021
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Два автомобила пропаднаха на улица в Русе заради спукана водопроводна тръба. Пострадали няма, но в продължение на часове институциите търсиха решение как да извадят колите от ямата.

В момента в града се изпълнява мащабен проект за подмяна и изграждане на ВиК мрежата. От фирмата изпълнител казаха за БНТ, че пропадането не е заради строителните дейности. В същото време от община Русе обявиха, че са недоволни от начина, по който се работи.

Братята Нурал и Съдкъ Съдкъеви всяка вечер паркирали автомобилите си на улицата пред дома си. Снощи обаче ги разбудили съседи, които чули по улицата да шурти вода и видели под колите им да тече кална вода.

"И почна да пропада. То не може нито напред да я дръпнем, нито назад. Не може да се дръпне нищо. Дойде човекът от водното, защото ако не бяха спрели водата, щяхме да си събираме колите отдолу", обясни Нурал Съдкъев.

Премеждията на двамата братя не свършили тук. Оказало се, че няма кой да им помогне да извадят колите, които все повече пропадали.

"Извиках полиция. Извиках паяка, но ми обяснява човекът, че настилката не е сигурна. Ходих до общината. От една институция на друга, от една институция на друга. И после се събраха тук 20 човека, пожарната и всеки вдига рамене. И накрая всички си тръгнаха и ние си изкарахме колите сами с помощта на багера, който копаеше", раказва Нурал.

Инж. Никола Пеев, представител на фирмата изпълнител, каза за "По света и нас", че аварията е на вече съществуващ водопровод и пропадането не е в техния изкоп. Били приключили работа на тази улица преди два месеца и причината не би трябвало да е в тяхната дейност.

Нурал и Съдкъ Съдкъеви обаче смятат, че проблемът е в некачественото изпълнение на новата ВиК мрежа. Техни съседи потвърдиха, че за два месеца това е третото пропадане по тази улица.

"Имат техника, имат всичко, обаче нямат качество. Туй нещо тука, ще издавят хората, ще съборят къщите", казва Данчо Христов.

"Пълно безхаберие и неадекватна работа. Никой не знае тук какво става и кой какво прави", допълни Нурал Съдкъев.

В същото време от Община Русе свикаха среща с изпълнителите и възложителя ВиК. И в съобщение до медиите заявиха, че във връзка с изпълнението на новите водопроводи и канализация са констатирали "забавени ремонти, унищожени тротоари, смачкани тревни площи, кал по улиците и неудобства за русенци".

Предупреждават, че ако се наложи, биха стигнали и до санкции. От ВиК са изразили съжаление за ситуацията. Нурал и Съдкъ Съдкъеви са категорични, ще си търсят правата в съда.

Репортер: Даниела Василева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Везенков най-резултатен при категорична победа на Олимпиакос в Евролигата
Везенков най-резултатен при категорична победа на Олимпиакос в Евролигата
Грациите ни представиха новите си съчетания пред редица експерти
Грациите ни представиха новите си съчетания пред редица експерти