НОВИНИ

Община Русе с критики към местното ВиК

bnt avatar logo
от БНТ
10:10, 16.12.2021
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Два автомобила пропаднаха на улица в Русе заради спукана водопроводна тръба. В момента в града се изпълнява мащабен проект за подмяна и изграждане на ВиК-мрежата и потърпевшите смятат, че причината е именно в некачественото изпълнение на ремонтните дейности. В същото време от Община Русе обявиха, че са недоволни от начина, по който се работи.

При инцидента няма пострадали. Но пък хората от квартала твърдят, че това не е първият случай през последните два месеца, в който се получават пропадания по улиците, където са полагани тръби за водопровод и канализация по големия воден проект на Русе.

Екип на БНТ се свърза с инж. Никола Пеев, представител на фирмата изпълнител. Той каза, че аварията е на вече съществуващ водопровод и пропадането не е в техния изкоп. Били приключили работа на тази улица преди два месеца и причината не би трябвало е в тяхната дейност.

Две коли пропаднаха на улица в Русе заради спукан водопровод

Няма да търпим нарушена инфраструктура, казаха в ефира на "Денят започва" от местната власт.

"Искаме от самия изпълнител на проекта, който за нас е ВиК, да изпълнява и осъществява необходимия надзор и контрол. Целта ни е работата да се извършва качествено и в срок", заяви Димитър Недев, зам.-кмет на Община Русе.

Недев обясни, че подмяна на тръбопроводи в града не е правена в близките 50 - 60 години в мащаба, в който се прави в момента. Заради важността на проекта до този момент от общината са проявявали разбиране, но повече няма да бъдат толерантни към пропуските и нарушенията.

По думите му, освен че не се изпълняват сроковете, е констатирана и недостатъчна работна ръка по самите обекти. Освен това не се пази околната инфраструктура, унищожени са зелени площи, наранени са тротоари.

Недев допълни, че тези въпроси са обсъдени на среща с изпълнителя и възложителя на ремонта. Междувременно са съставени констативни протоколи, предписания за отстраняване, а следващата стъпка е налагане на санкция за неизпълнение, съобщи Недев.

Вижте подробности във видеото

Репортер: Пламенка Тонева

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ицо Хазарта получи призовка от прокуратурата
Ицо Хазарта получи призовка от прокуратурата
Кирил Петков: Замразяването на цените на тока е много важен знак
Кирил Петков: Замразяването на цените на тока е много важен знак