НОВИНИ

Проверката на незаконните тунели под Пловдив буксува

bnt avatar logo
от БНТ
20:30, 15.12.2021
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Експерти от строителен контрол, община Пловдив и Инспектората към Паметници на културата за пореден път не успяха да направят цялостен оглед на незаконно прокопаните тунели под няколко сгради в центъра на града, на метри от Римския стадион.

Това не е първата проверка на институциите. И този път част от тунелите отново не бяха огледани от експертите, защото нито бизнесменът Мирослав Стамов, нито негов представител присъстваха на място, за да отключат мазетата в една от сградите.

Експертите трябва да подготвят становища до "Икономическа полиция", които поеха случая. Срокът на проверката е едномесечен и трябва да приключи скоро. Днес в комисията участваха представители на общината, РДНСК, полиция и експерти от инспектората към Министерството на културата.

Тунелите под паметници на културата в Пловдив са прокопани в нарушение

В сградата на ул. "Александър I Батенберг" 7 експертите отново бяха спрени от заключени врати.

"Всеки път, когато те дойдат на проверка, г-н Стамов заключва нещата, мазета, проходи и няма как да проверят хората", каза Светлана Варадинова.

По телефона адвокатът на Мирослав Стамов обясни, че те не са били уведомени за днешната проверка на институциите.

"Никой не е получил такова искане, аз за първи път чувам, че е имало такава проверка не са му взети обяснения, не е получил призовка, нито пък е уведомен за призоваване по телефона", каза адвокат Борислав Кобуров.

Как ще бъде санкциониран бизнесменът, който прокопа тунели в центъра на Пловдив

Днес за неправомерните действия на Стамов разказаха и собственици на други две съседни сгради.

"Преди време ние разбрахме, че се копае в нашия имот, дойдохме и се видяхме със Стамов и му казахме, че това е в наш имот. Той казва, че прави всичко с цел отводняване, едва ли не ще облагороди мястото", разказва Венета Станева.

В момента със заповед на кмета на район Централен на Мирослав Стамов са му забранени всякакви дейности в имотите. Прокуратурата вече работи по казуса.

Вече беше установено, че той е нарушил Закона за културното наследство и заради факта, че имотът му е в защитена територия и всякакви изкопни дейности трябва да се извършват в присъствието на археолог.

Репортер: Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екстремисти планирали убийството на премиера на Саксония заради ковид мерките
Екстремисти планирали убийството на премиера на Саксония заради ковид мерките
Прокурорската колегия на ВСС образува дисциплинарно дело срещу зам. главния прокурор
Прокурорската колегия на ВСС образува дисциплинарно дело срещу зам. главния прокурор