НОВИНИ

НС ще прегласува мораториума върху цените на тока, водата и парното

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:06, 15.12.2021
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Парламентът наложи мораториум върху повишаването на цените на тока, водата и парното, които трябва да останат на нивата от 1 януари тази година. Предложението дойде изненадващо от ГЕРБ-СДС. "За" гласуваха 186 депутати от всички партии без ДПС, които определиха решението като "динена кора". Правителството видя в мораториума "плод на смислово противоречие" и настоя да бъде преразгледано. Утре то ще бъде гласувано отново в Народното събрание.

Новоприетият мораториум се оказва невъзможен. В него е заложено да бъдат запазени цените, влезли в сила от 1 януари 2021 г., но оттогава те са променяни и то в посока поскъпване, което означава, че с мораториума се налага поевтиняване на ресурсите.

Парламентът наложи мораториум върху цените на ток, вода и парно

Остро срещу това възразиха от Министерския съвет, които поискаха корекции. Или да бъде отменен, или да бъде поправен. Ако се коригира, да е със срок до три месеца. Ако се отмени, да бъдат въведени законодателни поправки, които да гарантират запазване на цените на тока, парното и водата за битовите потребители.

Така беше свикана спешно временната енергийна комисия за справяне с енергийната криза, която беше създадена днес. Тя излезе с предложение мораториум да има, да важи за три месеца и да е с цените на ток, вода и парно, които са в момента.

ЕСО и енергоразпределителните дружества с позиция относно мораториума

Гласуваният днес мораториум не е влязъл в сила, защото не е обнародван в "Държавен вестник". Как точно ще бъде коригиран, ще се разбере утре.

По темата работиха: Ц. Катанска, Д. Маркова, А. Марков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Италия срещу Аржентина в първото издание на "Финалисима"
Италия срещу Аржентина в първото издание на "Финалисима"
Остава извънредното положение в 5 общини в Благоевградско
Остава извънредното положение в 5 общини в Благоевградско