НОВИНИ

Повече слънце на запад, дъжд и сняг на изток и утре

bnt avatar logo
от БНТ
21:05, 15.12.2021
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Средиземноморският циклон, причина за проливните валежи през последните дни, вече е над Черно море и днес слаби превалявания имаше само в източните райони от страната.

Измерванията от началото на валежната обстановка в петък до днес – 252 литра на кв. метър в Златоград, около 150 на Рожен, в Чепеларе и Смолян, където обстановката се усложни и от стопяването на снежната покривка. Количества, които са няколко пъти по-големи от месечните норми.

Утре ще вали главно в източната половина от страната, предимно сняг, по Черноморието – дъжд, само по северното крайбрежие – мокър сняг.

В останалата част от страната ще бъде по-често облачно, с повече слънчеви часове в западните райони. Максималните температури ще бъдат между 1° и 7°, а временно силен северозападен вятър ще създава усещането за още по-студено от действителното време.

Сняг ще продължи да вали и в източните планински райони, а в комбинация със силния вятър по проходите там ще има условия за преспи и навявания.

Обилните снеговалежи са добри новини само за любителите на белите спортове. В събота, на 18 декември, в Боровец, Пампорово и Банско откриват новия ски-сезон.

Студено за сезона, почти навсякъде облачно ще бъде утре и на Балканите, с валежи в източните райони от полуострова – от сняг, и от дъжд.

Обилни снеговалежи се очакват в утре в Европейска Русия. Слаб дъжд ще вали в Беларус и Украйна, където ще има условия за поледици. В останалата, по-голяма част от континента, която е обхваната от обширна област от високо атмосферно налягане, ще преобладава слънчево време, на места с мъгли.

У нас и в близките дни ще се задържи по-често облачно и с валежи. След слабо затопляне в петък, температурите ще тръгнат надолу.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Денислава и Мартин с първа репетиция на сцената на "Детска Евровизия" 2021
Денислава и Мартин с първа репетиция на сцената на "Детска Евровизия" 2021
Андон Николов определи като "нелепо" изваждането на щангите от олимпийската програма
Андон Николов определи като "нелепо" изваждането на щангите от олимпийската програма