НОВИНИ

Председателят на комисията за енергийната криза: Мораториумът за цената на тока не беше структуриран правилно

bnt avatar logo
от БНТ
08:30, 16.12.2021
Чете се за: 04:45 мин.
У нас
Слушай новината

Все още нямаме редовни комисии, предстои такива да бъдат избрани и временната комисия за енергийната криза имаше за цел да разисква и разглежда проблемите в сектор "Енергетика". Всички партии с експерти на паритетен принцип да изкажат своите мнения, но дискусията тръгна в друга посока. Това обясни в "Денят започва" по БНТ Радослав Рибарски, депутат от ПГ на "Продължаваме промяната" и председател на временната комисия за енергийната криза, след като се наложи приетият вчера мораториум за цените на тока, водата и парното, да бъде прегласуван днес.

Десислава Атанасова предложи този мораториум и това беше гласувано в зала, прието. Знаехме какво гласуваме, но нямахме реално изпратен проект, обясни Рибарски.

Мораториумът не беше структуриран правилно, но се гласува и прие с доста голямо мнозинство. Веднага след като гласувахме, свиках извънредната комисия, тъй като мораториумът не може да остане безсрочен, смята председателят на временната комисия.

Парламентът наложи мораториум върху цените на ток, вода и парно

Смятаме, че това е едно решение, натоварено с доста социални очаквания, което трябва да получи време за разискване, допълни Рибарски.

Той подчерта, че членовете на КЕВР също са с изтекъл мандат от доста време. Обясни кои въпроси трябва да се анализират и решат за времето до 31 март, какъвто се предвижда да е срокът на мораториума.

За тези три месеца ще набележим мерки. Една от тях е да се види защо мрежовите цени нарастват толкова, какъв е стимулът на едно дружество да постигне по-висока ефективност и по-ниска себестойност, ако просто увеличава цената, без да оптимизира своите разходи. Такива въпроси стоят пред нас и всяка партия има своето виждане.

Да се надяваме, че режим на тока няма да има. Доста бързо нараства търсенето през зимните месеци.

"Топлофикация София" е общинско дружество, коментира още Рибарски, като припомни, че дружеството е получило доклад, който ясно показва къде са възможностите за висока ефективност и обновяване на топлопреносната мрежа.

Според него това е поредният анализ, който не води до ясни действия.

При една потенциална авария, много хора ще минат на електроенергия за отопление. Това също е риск и този проблем трябва да бъде разгледан в нашата комисия, коментира още Рибарски.

Ще има ли скок в цените на тока и парното след Нова година?

Относно кризата с високите цени на тока за бизнеса, той заяви:

Разбираме тревогите на индустрията. Голяма част от тях поемат високите цени, те са изцяло на борсов пазар, зависят от цените в целия регион, които последните месеци нарастват. Реално тази изключителна ситуация е от август-септември и в цяла Европа виждаме какво се случва с цените. Зимният период не очакваме да подобри цената, но напролет се очаква проясняване на цялата ситуация.

Подпомагане на бизнеса трябва да има и тази дискусия също предстои, подчерта Рибарски.

Беше повдигнат въпросът за ДДС ставките в комисията. Вижда се, че той не постига голям ефект. Предстои да видим реално сметките какво ще покажат, допълни Радослав Рибарски. Засега ценовите нива се задържат. Инфлационният натиск идва именно от високите нива на енергийната борса, обясни експертът.

Относно изтеклия мандат на председателя на КЕВР, той заяви, че и този въпрос предстои да бъде разгледан, да се разгледат кандидатури и да се приложи нов мандат.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България очаква жребия за Лигата на нациите тази вечер
България очаква жребия за Лигата на нациите тази вечер
Италия затяга мерките: Влиза се само с отрицателен тест за COVID-19
Италия затяга мерките: Влиза се само с отрицателен тест за COVID-19