НОВИНИ

Очаква се електрозахранването в Смолянска област да бъде възстановено днес

bnt avatar logo
от БНТ
06:47, 16.12.2021
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Над 40 места в Смолянска област все още са без ток. Това заяви областният управител на Смолян Стефан Сабрутев в "Денят започва".

Той допълни, че екипи работят за отстраняването на повредата и изрази надежда до края на днешния ден да приключат ремонтните дейности и всички населени места да бъдат снабдени с електричество.

Десетки населени места в Смолянско остават без ток, Триград все още е без автомобилен достъп

До всички населени места са доставени продукти от първа необходимост, най-труден е достъпът до Триград, Жребово и Кестен, заради пропадането на общинския път, допълни Сабрутев.

На срещата между областните управители на трите засегнати области - Благоевград, Кърджали и Смолян, и премиера Кирил Петков, са обсъдени основните превантивни мерки, за да се избегнат подобни бедствия в бъдеще, поясни Сабрутев. Основната от тях е почистване на речните корита, дейност, която до този момент е извършвана поетапно заради липсата на финансови средства.

До края на седмицата трябва да бъдат оценени щетите от наводненията у нас

До края на седмицата ще бъдат описани щетите в пострадалите от наводненията региони. Сабрутев бе категоричен, че няма да се дават средства без да има контрол.

Първо ще се възстановят разходите, направени от общините досега. На втория етап ще се огледат от експерти засегнатите места, след което ще започне да се работи по възстановяването на пътната инфраструктура.

"Най-спешно трябва да се започне ремонт на пътя за село Триград, мост и подпорни стени в Рудозем", каза Стефан Сабрутев, областен управител на Смолян.

Към момента щетите от бедствието в община Девин се оценяват на над 4 милиона лева.

Вижте подробности във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Испанските ресторанти отново са във възход
Испанските ресторанти отново са във възход
Евролидерите обсъждат пандемията, цените на тока и миграцията
Евролидерите обсъждат пандемията, цените на тока и миграцията