НОВИНИ

Ще има ли скок в цените на тока и парното след Нова година?

Николай Минков
от Николай Минков
18:00, 14.12.2021
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Предложеното повишение в цените на тока и парно беше една от точките на извънредното заседание на Министерския съвет. Темата бе коментирана и по време на среща на новата власт с бизнес лидерите и гражданския сектор, известна като "Българския Давос". Според обявените цени регулаторът готви драстично повишение на нощната тарифа на електроенергията в страната с 20%, а парното в София може да скочи с близо 30 на сто.

Цената на тока да се повиши средно с 11,5% от Нова година, предложи вчера Комисията за енергийно и водно регулиране. При парното и топлата вода планираното увеличение средно за страната е с около 13 на сто, става ясно от докладите, публикувани от КЕВР.

Скокът в цените предизвика незабавната реакция на министър-председателя и на новия енергиен министър.

Премиерът Кирил Петков изрази изненадата си от оповестените цени на КЕВР само ден след встъпването в длъжност на новите министри и заяви, че до утре иска яснота за причините да се повиши цената на ток, вода и газ.

"До утре сме си дали 24 часа да направим анализ на изчисленията, които са дали, какво точно е тяхното предложение, защо точно сега се случи - точно на първия ден на правителството, и да вземем ясни конкретни мерки и да избегнем това, което за нас да изглежда като сравнително голямо увеличение на цената, след като ние самите заявихме, че това ни е пръв приоритет да не се случва", каза Кирил Петков.

Предложените нови по-високи цени бяха коментирани и по време на първата публична среща на новата власт с бизнес лидерите и гражданския сектор, известна като "Българският Давос".

Форумът "Българският Давос": Първа среща на новата власт с бизнеса

Новият енергиен министър Александър Николов разкритикува регулатора, че решенията не са публични и прозрачни.

"Ако трябва да дам само един приоритет от енергийната система, той е отчетност и прозрачност. Дори и текущото обсъждане от страна на КЕВР - моето мнение е, че трябва да бъдат доста по-добре комуникирани, коментирани и обосновани с всички засегнати страни", каза Николов.

Предложенията на регулатора за новите цени на тока и парното ще бъдат обсъждани на 15 декември. По закон новите тарифи трябва да бъдат утвърдени от Комисията за енергийно и водно регулиране в последния работен ден на годината и ще влязат в сила от 1 януари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новото правителство проведе първото си заседание (ОБЗОР)
Новото правителство проведе първото си заседание (ОБЗОР)
FIFPro обяви номинираните футболисти за най-добрия отбор
FIFPro обяви номинираните футболисти за най-добрия отбор