НОВИНИ

Наблюдаващите прокурори по делото за АМ „Хемус" си направиха самоотвод

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
17:51, 14.12.2021 (обновена)
Чете се за: 04:32 мин.
У нас
Слушай новината

Наблюдаващите прокурори по делото за изтеглянето и изпирането на 53 млн. лв. от парите за магистрала "Хемус" са направили самоотвод.

МВР и държавното обвинение влязоха в открита война, след като прокуратурата обвини шефа на ГДБОП Калин Стоянов, че оказвал натиск върху магистратите.

Докато Апелативната прокуратура реши дали да уважи самоотвода, прокурорите ще продължат да наблюдават разследването.

Напрежение между прокуратурата и МВР: Кой пречи на разследването за изчезналите милиони от АМ "Хемус"

Според Софийската градска прокуратура срещу прокурорите по делото за магистрала "Хемус" е оказан безпрецедентен неправомерен натиск да извършат действия, които са извън кръга на закона. А именно - да не протестират мярката на обвиняемия Борислав Колев, да му разрешат да напуска страната и да направят така, че да не носи наказателна отговорност. Причина за самоотвода е и паралелното разследване за натиск, което се води от районната прокуратура.

"Продължаваме да смятаме, че всичко, което се случва е недопустимо и е в интерес единствено на престъпността, но не и на българските граждани. Ето защо апелираме за тясно сътрудничество и взаимодействие с всички институции и правоохранителни органи", каза Иво Илиев - заместник градски прокурор.

Градският прокурор Илиана Кирилова обясни, че ако самоотводите бъдат уважени, предстои ново преразпределение по случаен принцип на делото на други магистрати. От държавното обвинение заявиха, че имат желание да работят със структурите на МВР, както през годините.

"Оттук нататък извършване на процесуално-следствени действия, които са възложени на структурите на Министерство на вътрешните работи, ще се извършват в сградата, в кабинетите на прокурорите, тъй като по Наказателно-процесуалния кодекс упражняват, както знаете, многократно и в НПК е записано - ръководството и надзора по тези досъдебни производства, по всички досъдебни производства", каза Кирилова.

В Сутрешния блок на БНТ "Денят започва" заместник главният прокурор Борислав Сарафов представи своята версия по разследването за "Хемус", според която полицаите, които работят по казуса, са притиснали с доказателства обвиняемия, а той, от своя страна, е решил да сътрудничи и да свидетелства срещу тези над него - на които се предполага, че е давал парите. Сарафов подчерта, че българското законодателство не позволява облекчаване на процесуалната съдба срещу показания за други съучастници.

"Тук очевидно има едно неразбиране на отговорностите, длъжностите и съответно закона от страна на колегите от полицията. Те очевидно не са разбрали, че прокурорите не могат да отидат и да обещаят това, което се иска от тях на обвиняемия", каза Сарафов.

На фона на напрежението между МВР и държавното обвинение от Камарата на следователите внесоха в Представителството на Европейската комисия декларация срещу зачестилия неправомерен натиск върху прокурори и следователи.

Основните акценти в нея са да се спазва разделението на властите в България и принципът за върховенство на закона. Освен структурна съдебната реформа трябва да бъде и законодателна, призоваха още от камарата.

"Все някой е недоволен от работата на прокуратурата. Наистина не искаме конфликти. Главният прокурор, независимо дали се казва Татарчев, Филчев, Велчев, Цацаров или Гешев, винаги ще бъде атакуван. Съдебната реформа не е само да сменим Петко Петков, Ясен Тодоров или Иван Гешев. Съдебната реформа в частта наказателно правораздаване е да се погледнат законите, материалният закон, който е от годината на моето раждане", каза следователят Ясен Тодоров.

Вчера в кулоарите на парламента вътрешният министър Бойко Рашков обвини прокуратурата, че стопира разследването за "Хемус", изпълнявайки политическа поръчка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как минава денят на двойката египетски лешояди
Как минава денят на двойката египетски лешояди
Сериозни материални щети по десетки къщи след проливния дъжд в Петрич
Сериозни материални щети по десетки къщи след проливния дъжд в Петрич