НОВИНИ

Продължава напрежението между директора на болница "Лозенец" и председателя на УС

Цанка Николова
от Цанка Николова
16:07, 14.12.2021
Чете се за: 03:35 мин.
Общество
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Болницата е в много добро финансово състояние и може да посрещне всички задължения, заяви в "Денят започва" шефът на борда на лечебното заведение Ивиян Симеонов.

Той обаче упрекна директора на болницата доц. Радосвет Горнев за неправомерно раздадени ДМС-та, заради което е подал сигнал в прокуратурата. До този момент не успяхме да се свържем с доц. Горнев, за да чуем неговата позиция.

На този фон медици, преподаватели и студенти остават в протестна готовност, ако решението за сливането на болница "Лозенец" и Педиатрията се осъществи.

Неправомерно раздадените ДМС-та са в размер на 800 000 лева, от които лично директорът на болницата - доц. Радосвет Горнев, е получил 42 000 лева. За това сигнализира председателят на управителния съвет на болница "Лозенец". Той заяви, че допълнителните стимули се полагат на лекарите, които са съпричастни към медицинската дейност на болницата.

"Въпреки многократните съвети на директорите, които сме правили, директорът Горнев отказваше да изпълнява, тъй като явно имаше други съображение и раздаваше ДМС-та, включително на хора, които имат административни функции и нямат нищо общо с приходите на болницата", каза Ивиян Симеонов.

Съветът на директорите: Болница "Лозенец" е в много добро финансово състояние

Междувременно деканът на Медицинския факултет доц. Дорина Асенова заяви, че се надява на конструктивен диалог с новия здравен министър. В знак на протест от миналата седмица занятията на студентите в Медицинския факултет са преустановени.

"Докато не се реши въпросът окончателно, ние няма как да върнем студентите. Ние сме отговорни пред тях в името на един сериозен учебен процес. Без базата и без болница "Лозенец" няма как да бъде провеждано обучението на медиците", каза доц. Дорина Асенова, декан на Медицинския факултет на СУ.

Според директора на специализираната детска болница "Проф. Иван Митев" преобразуването на двете болници би имало смисъл, ако решава основни проблеми на детското здравеопазване - липсата на конкретна детска грижа, кадровия дефицит и материално-техническата база.

"В нашата болница няма хирургия, няма ортопедия, няма кардиохирургия. Без тези ключови други звена да бъдат заедно с нас, комплексна детска грижа няма как да бъде реализирана. Относно екипа на болница "Лозенец", да, те имат добра клиника по педиатрия, но не съм убеден дали останалите структури биха могли да работят с деца", смята Благомир Здравков, директор на СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев".

Здравков заяви, че болницата няма как да се развива без помощ от държавата и се надява на добра комуникация с новия здравен министър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 82% от учениците в страната се върнаха в клас
Близо 82% от учениците в страната се върнаха в клас
Отличават най-добрите в бойните спортове на церемонията „Златен пояс“
Отличават най-добрите в бойните спортове на церемонията „Златен пояс“