НОВИНИ

След бедствието: Обстановката в Петрич започва да се нормализира

bnt avatar logo
от БНТ
12:21, 14.12.2021
Чете се за: 02:35 мин.
Регионални
Слушай новината

Бедствено положение заради големите щети обявиха 5 общини в Благоевградска област. Това са Благоевград, Симитли, Гърмен, Кресна и Петрич. Община Петрич е една от най-засегнатите, към този момент няма бедстващи хора или населени места без достъп.

Почти всички къщи в квартал "Бухото" са със значителни материални щети от бедствието в събота вечер. Хората са уплашени, а някои от тях едва са спасили себе си и близките.

"Това беше нещо ужасно, благодарение на късмета си аз съм жив в този момент, това стана за една минута. Влезнах в къщата да мога да се преоблека и се чу голям трясък, буквално ме спаси това нещо. Вътре имахме малко дете, което се уплаши много и съм благодарен на Иван - комшията, който в най-големия дъжд го изнесе детето", разказва Илия Георгиев, жител на кв. "Бухото".

До края на седмицата ще е ясна оценката за щетите в Петрич

Иван Алексов се занимава със сондиране. Свлачището е отнело всички негови инструменти, затова сега трудно ще се възстанови от случилото се.

"Имах части по двора, които ги няма, подпорната стена я няма, първият етаж е пълен с кал. Частите само са към 25 000, отделно вътре перални, хладилници. С тези части работих, сега трябва да купуваме нови. Всеки знае, че частите не са евтини, ние се занимаваме със сондажи", каза Иван Алексов.

През тази седмица ще бъде направен оглед и подробен опис на щетите, нанесени на общинската инфраструктура, както и в имотите на хората.

"Ние ще кандидатстваме в междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане на щетите по общинската инфраструктура, има и процедура по която да се подпомогнат и гражданите, пострадали от това наводнение", обясни Минка Салагьорова, зам.-кмет на Петрич.

Подобно природно бедствие хората от най-пострадалия квартал на Петрич не помнят от 60 години насам.

Репортер: Владислава Миланова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
4 населени места в Смолянско остават блокирани заради лошото време
4 населени места в Смолянско остават блокирани заради лошото време
Двама от ЦСКА спечелиха приза за Футболист №1 за ноември
Двама от ЦСКА спечелиха приза за Футболист №1 за ноември