НОВИНИ

От догодина само екологичен транспорт ще обслужва жителите на Русе

bnt avatar logo
от БНТ
10:06, 14.12.2021
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

От следващата година градският транспорт на Русе вече ще се обслужва само от един превозвач. Той ще е общински. Залага се на екологично чистия транспорт. Десет от електрическите автобуси вече се движат по маршрутните линии. Предстои да се изгради и общинска зарядна станция. Община Русе е първата в страната, която се включва глобалната кампания "Race to zero".

Русенци с нетърпение чакат момента, в който ще влязат в нови и чисти автобуси, които не закъсняват и не се гонят по улиците, за да приберат първи пътниците от спирките. Хората от години чакат и промяна на транспортната схема.

"По принцип са стари автобусите. Имат нужда от нови или някакво поддържане. Нещо по-чистичко, по-топличко".

"Да се спазват само разписанията, да не чакат хората по спирките, да мръзнат".

"Има нужда от подобрения. Особено когато не са пиковите часове сутрин и вечер, има нужда малко по на често да се движат", смятат жителите на Русе.

Следващата година общинска фирма ще поеме целия градски транспорт. Вече са купени 18 електробуса, до края на годината се очакват да пристигнат още два, а до края на следващата – и 15 тролейбуса.

От юни догодина градският транспорт на Русе ще се обслужва само от екологични транспортни средства.

От Общината обещават и услугата да е по-изгодна за гражданите.

"С един превозен документ ще могат да пътуват във всички линии в град Русе. Няма да е необходимо, както е в момента, за трима превозвачи да си вадят 3 абонаментни карти за определения линия", обясни Димитър Недев, зам.-кмет на Община Русе.

Община Русе подготвя и два проекта за използване на алтернативно гориво.

"В единия ние ще изградим зарядна станция за водород, за производство, ще трябва да оборудваме кораб с водородна клетка. Освен това ще трябва да закупим 20 водородни автобуса. По другия проект се надяваме за още 20 - 30 превозни средства на водород. Нашето намерение е до 2025 година общинският автотранспорт да се задвижва изцяло от екологични превозни средства", допълни Недев.

От новите електробуси са доволни и шофьорите, които ги карат.

"Нископодови са, имат подвижни платформи. Пантограф, който се зарежда, за бързо зарядно. Подгряващи устройства имат за стъкла. Всички екстри има, по някой път не ни се слиза, защото уютно е, удобно е, ново. Изкарват някъде към 240 - 250 км. Практични са, но само да има хубави пътища", каза Александър Кусчев, шофьор на автобус.

От Община Русе казват, че не очакват общественият градски транспорт да се самоиздържа, но се надяват с модерните превозни средства и новата транспортна схема да се намали размера на субсидията му.

Репортер: Даниела Василева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Форумът "Българският Давос": Първа среща на новата власт с бизнеса
Форумът "Българският Давос": Първа среща на новата власт с бизнеса
Все още е ограничено движението на прохода "Предела"
Все още е ограничено движението на прохода "Предела"