НОВИНИ

Защо поставят автоматични дефибрилатори в столичното метро?

Софи Цветкова
от Софи Цветкова
08:56, 14.12.2021
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Автоматични дефибрилатори ще бъдат поставени на пет метростанции в софийското метро, а за работата с тях ще бъде обучен част от персонала на метрото. Метростанцията при Софийския университет е една от локациите, в които е поставен дефибрилатор.

"Става въпрос за европейска практика, като идеята и заслугата тук са на нашите колеги д-р Петров, д-р Колев, д-р Койчев и д-р Милев - това са общински съветници - лекари, с които изработихме проекта. Идеята е да закупим 6 дефибрилатора, които са последна дума на технологиите, тоест с тях няма как да се навреди, дори да не се използват от специалисти", обясни в "Денят започва" Георги Георгиев, председател на СОС.

Заради ковид има спад на пътникопотока в метрото, а достъпът на екипите на Спешна помощ се забавя с оглед на дистанцията, затова идеята е да се даде възможност за първа помощ на място - около два месеца след решението на общинския съвет в четвъртък да се закупи необходимото оборудване. През работното време на метрото има на смяна и по един служител, преминал обучение как да работи с апаратурата.

Прогнозата е оборудването да бъде монтирано февруари следващата година.

"Искаме това да бъде началото на една много голяма инициатива, която трябваше да бъде осъществена в България много отдавна - всеки един от нас да може да спасява човешки живот при внезапна сърдечна смърт, именно с такава умна, дигитална машина, която всъщност изпълнява цялата процедура по прекратяване на потенциално фатално ритъмно нарушение - сърдечен арест", обясни проф. Иво Петров, зам.-председател на СОС.

Всичко в дефибрилатора е автоматизирано, затова по никакъв начин не можем да навредим на пациента, увери проф. Петров.

Вижте повече в прякото включване

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жозе Моуриньо остана доволен от успеха над Специя
Жозе Моуриньо остана доволен от успеха над Специя
Отложиха мач на Манчестър Юнайтед заради COVID-19
Отложиха мач на Манчестър Юнайтед заради COVID-19