НОВИНИ

Медицинският факултет очаква конструктивен диалог с новия здравен министър по казуса "Лозенец"

Кристиян Гаров
от Кристиян Гаров
08:28, 14.12.2021
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Казусът със сливането на педиатрията и болница "Лозенец" доведе до спиране на занятията в Медицинския факултет на Софийския университет. По този начин студенти и преподаватели изразиха протеста си срещу намерението на бившия здравен министър д-р Стойчо Кацаров да обедини двете лечебни заведения.

Медицинският факултет на СУ прекратява занятията в знак на протест

Медици, преподаватели и студенти остават в протестна готовност ако решението за сливането на двете болнични заведения се реализира.

"В 12 без 5 Кацаров реши, че трябва да обедини две абсолютно различни здравни заведения в името на българските деца. Болница "Лозенец" и персоналът на Медицинския факултет има огромното желание в България да бъде направена и изградена една голяма и модерна болница, каквато нашите деца заслужават. Само че не по този начин и не така", каза пред "Денят започва" доц. Дорина Асенова, декан на Медицинския факултет към СУ.

За да се стигне до такава болница, трябва да се направят много проучвания и да бъде действително изградено нещо, което е европейско и стойностно, допълни доц. Асенова.

"Ние не можем да обучаваме, не можем и да лекуваме адекватно, при положение, че с един негов документ, заверен пред нотариус, колко е правната му стойност ние не знаем, той слива три структури", посочи доц. Асенова.

Официално: Протоколът за сливането на Педиатрията и болница "Лозенец" е подписан

Тя вижда скрит умисъл в решението на служебния министър д-р Стойчо Кацаров.

"Зад него стоят множество икономически интереси. Проблемът на българина е, че той е краткопаметен. Неговата любов към нашата болница, ние многократно подчертавахме, че се крие далеч в миналото, поради различни причини, свързани и с неговия личен бизнес", твърди доц. Асенова.

Медици и студенти излязоха на протест в защита на болница "Лозенец"

Тя поясни, че занятията в Медицинския факултет няма да бъдат възстановени, докато проблемът не бъде решен. Каза още, че се надява на конструктивен диалог с новия здравен министър проф. Асена Сербезова.

"Сигналите, които даде министър Сербезова, са изключително позитивни и ние с нетърпение очакваме среща с нея", заяви доц. Асенова.

Подробности вижте в прякото включване на Кристиян Гаров

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баскетболният Берое записа тежко поражение от израелци
Баскетболният Берое записа тежко поражение от израелци
Новото правителство провежда първото си заседание
Новото правителство провежда първото си заседание