НОВИНИ

Официално: Протоколът за сливането на Педиатрията и болница "Лозенец" е подписан

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:43, 09.12.2021
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Обединяват столичната педиатрия и университетска болница "Лозенец". Служебният здравен министър Стойчо Кацаров съобщи в предаването "Още от деня", че протоколът за сливането е подписан.

По-рано лекари от болница "Лозенец" отново излязоха на протест след като неофициално се сдобили с нотариално заверен протокол.

"Това, което се вижда на пръв поглед, че болница "Лозенец" с цялата ѝ територия се поглъща от дружеството, което е университетска болница по педиатрия", каза доц. Радосвет Горнев, директор на УБ "Лозенец".

"Не е заповед, а е решение. Протоколно решение. Подписах го вчера. Да, едната болница се влива в другата. Точно това се прави", коментира д-р Стойчо Кацаров, служебен министър на здравеопазването.

Стойчо Кацаров: Проверката на КПКОНПИ ще спомогне за изчистването на името ми

От "Лозенец" се опасяват, че сливането ще доведе до огромни сътресения в двете болници.

"Това ще доведе не само до съсипването на "Лозенец", но и на детската болница. Това ще доведе и до огромен конфликт между два конкуриращи се медицински факултета", допълни доц. Радосвет Горнев, директор на УБ "Лозенец".

Здравният министър каза, че юридическата процедура по сливането ще отнеме между 6 и 8 месеца. И обясни, че дотогава промени в работата на двете болници няма да има.

"Разликата е, че ще имат едно ръководство, а не два борда, както е сега. Държавата, властта, се отказва от привилегията си да има правителствена болница и отваря вратите си за болните деца", поясни министър Стойчо Кацаров.

Протест пред болница "Лозенец" заради решението за сливане с Педиатрията

"Тази болница е прекалено малка, за да изпълнява тези функции", отбеляза д-р Щерю Бояджиев, неонатолог в Университетска болница "Лозенец".

"Искаме справедливост. Искаме да си работим в болницата и да си учим студентите", каза доц. Дорина Асенова, УБ "Лозенец".

Здравният министър се закани, че шефът на "Лозенец" ще бъде сменен, защото не се справял добре с управлението. А медиците заявиха, че утре протестът им ще продължи пред здравното министерство.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефан Янев: Няма промяна в позицията ни за РСМ
Стефан Янев: Няма промяна в позицията ни за РСМ
Радев на Срещата за върха за демокрация: Б-9 и Байдън обсъждат и Украйна
Радев на Срещата за върха за демокрация: Б-9 и Байдън обсъждат и Украйна