НОВИНИ

Съставът на МС: Кои ще са министрите в новия кабинет?

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
20:16, 09.12.2021
14310
Чете се за: 05:02 мин.
Политика
Слушай новината

Кои ще са министрите в новия кабинет, за който преговарят 4 политически формации - "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България"?

В състава на новия кабинет ще влязат 21 министри, т.е. двама повече в сравнение с досегашния му състав. Те ще бъдат разпределени между отделните партии в съответствие с резултатите от изборите на 14 ноември. Формулата, която избраха бъдещите 4-ма коалиционни партньори, е 10-4-4-3. След премиера ще има петима вицепремиери.

Само някои от имената са сигурни с днешна дата. Някои от формациите тепърва ще имат вътрешни срещи, за да решат окончателно кои да бъдат хората, които да заемат министерски кресла. Бъдещият министър-председател Кирил Петков вече заяви, че иска да даде пълната свобода на всеки един от партньорите да определи отбора, който счита за най-добър за тези позиции.

Със сигурност премиер ще е Кирил Петков от първата политическа сила.

Сигурните членове на бъдещото правителство, което ще предложат коалиционните партньори, са премиерът Кирил Петков от първата политическа сила "Продължаваме промяната" и съпредседателят на ПП Асен Василев, по думите на Петков ще бъде супер-вицепремиер и министър, който ще отговаря за финансите, икономиката и еврофондовете. Сигурен е и другият вицепремиер от водещата партия Калина Константинова, която ще отговаря за ефективното управление.

От останалите партии вицепремиери се очаква да станат лидерът на БСП Корнелия Нинова, която да стане и министър на държавните предприятия. От "Има такъв народ" за вицепремиер и министър на регионалното развитие вероятно ще бъде посочен Гроздан Караджов, бивш депутат от Реформаторския блок. Вицепремиер от "Демократична България" се очаква да е Борислав Сандов от "Зелените", който ще е и министър на околната среда.



От посочените за министри, които не са отрекли поканата, са Асена Сербезова - за министър на здравеопазването. Тя е председател на Фармацевтичния съюз. Сегашният служебен премиер Стефан Янев също не отрече, че е поканен за министър на отбраната.

"Това е хипотеза, която така е вече медийно известна. Нека да кажа, че съм имал предварителен разговор, но дали тази хипотеза ще се развие точно по този начин, който казвате, зависи първо от коалицията да си направи споразумението. След това в личен план аз ще искам да се запозная с това споразумение, да съм наясно какви ангажименти поемам, така че възможно е", заяви Стефан Янев, служебен министър-председател.

Служебният министър на образованието Николай Денков най-вероятно ще запази поста си. Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков отдавна беше назован от Кирил Петков, че ще остане начело на министерството.

"Не, не съм получавал такова предложение и не зная дали ще получа, ако получа ще мисля внимателно", каза Бойко Рашков, служебен министър на вътрешните работи.

От "Продължаваме промяната" засега настояват министър на транспорта да стане Николай Събев, собственик на една от най-големите логистични фирми. Даниел Лорер е сочен за министър на растежа и иновациите. Тодор Мечкарски пък е спряган за човека им в министерството на културата.



От "Има такъв народ" се спрягат имената на Радостин Василев за министър на младежта и спорта. За външен министър се сочи Димитър Гърдев, който влезе в последните дни в полезрението на медиите с неточности в професионалната си биография.

От "Демократична България" вероятно министри ще бъдат юристът Надежда Йорданова, която може да оглави правосъдното министерство. А като име за електронното управление се завъртя това на Божидар Божанов.



Докато не мине Националният съвет утре най-неясни остават имената на оставените на БСП министерства. Очаква се те да получат министерството на труда и социалната политика, евентуално с имената на Ирена Анастасова или Георги Гьоков. Стефан Бурджев може да стане кандидатура за земеделски министър, Христо Проданов за управляващ туризма.

По темата работиха Десислава Маркова и Николай Минков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Боксът остава в програмата на Олимпийските игри в Париж през 2024 г.
Боксът остава в програмата на Олимпийските игри в Париж през 2024 г.
Пореден фалстарт на делото срещу братя Бобокови
Пореден фалстарт на делото срещу братя Бобокови