НОВИНИ

Остър сблъсък между Бойко Рашков и ДПС в Народното събрание

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:24, 09.12.2021
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Остра размяна на реплики между служебния вътрешен министър Бойко Рашков и депутати от ДПС по време на парламентарния блицконтрол днес. Вътрешният министър трябваше да разясни дали е издавал разпореждане за репресии на полицейските служители над български граждани по време на предизборните кампании.

Полицаи са нахлували в домове на хора с увреждания, за да проверят дали исканията за гласуване с подвижна избирателна урна са основателни, заяви депутатът от ДПС Халил Летифов от парламентарната трибуна.

"Тези същите са принуждавани от полицаите да клякат, да стават, да вървят, като така се проверяват техните увреждания. С подобно брутално сплашване полицията пряко се намесва в изборния процес и нарушава правото на българските граждани да упражнят правото си на глас", заяви Летифов.

Според служебния вътрешен министър подобен рефрен се използва само с политическа цел и призова депутатите от ДПС ако имат конкретни сигнали, да ги дадат в МВР или в прокуратурата за проверка. Рашков допълни, че в МВР е постъпила информация, че се злоупотребява ТЕЛК-овете.

"Аз не съм раздавал такива разпореждания на който и да е служител - да упражнява действия, които са встрани или са в противоречие с българските закони. Това го има само във вашите глави и никъде другаде го няма. Недейте да принизявате и обиждате българските полицаи, че потъпкват закона, че осъществяват репресии", каза Рашков.

От ДПС поискаха да бъдат проверени и твърденията, че на последните избори в секция номер 107 в Хасково и секция номер 20 в Стамболово е нахлула полиция в изборните помещения без сигнал или разпореждане, за да разпитват членовете на СИК в присъствието на гласуващи.

"На какво основание са извършени тези действия, с чие разпореждане и при какви обстоятелства полицията е нахлула в изборните помещения, след като в РИК и ЦИК не са постъпили жалби за безредия?", попита Станислав Анастасов.

В кулоарите на парламента Бойко Рашков обясни казуса така:

"При мен, като министър на вътрешните работи, не е изпратен какъвто и да е сигнал за нарушения, извършени от служителите на МВР, които при всички случаи трябва да са били там наблизо до избирателната секция".

Рашков коментира и темата със снимките от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов, както и разследването около магистрала "Хемус":

"Ще помогнем на г-н Борисов за много неща. Онзи ден задържахме под стража един, в който са съсредоточени тези десетки милиони левове. Дори в папката си нося сведения от човека, който е свидетелствал пред съдия по отношение на точно този човек", заяви той.

От ГЕРБ не коментираха твърденията на Бойко Рашков.

По темата работиха: Вера Александрова, Тихомир Игнатов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реакции в НС след изказването на Иван Гешев
Реакции в НС след изказването на Иван Гешев
Боксът остава в програмата на Олимпийските игри в Париж през 2024 г.
Боксът остава в програмата на Олимпийските игри в Париж през 2024 г.