НОВИНИ

Съветът на директорите: Болница "Лозенец" е в много добро финансово състояние

bnt avatar logo
от БНТ
09:10, 14.12.2021
Чете се за: 02:25 мин.
Здраве
Слушай новината

Болницата е в много добро финансово състояние и може да посрещне всякакви задължения, заяви в ефира на "Денят започва" Ивиян Симеонов, председател на УС на болница "Лозенец". Повод за неговия коментар са думите на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров, който в публичното пространство упрекна ръководството на лечебното заведение в "лошо управление и огромни ДМС-та".

Приходите на болница "Лозенец" за тази година са близо 39 млн. лв. Разходите са 32,5 млн. Това означава, че финансовата печалба е 6,5 млн. лева, включително приходите, които се очакват за декември, поясни Ивиян Симеонов.

Той заяви, че е подал сигнал в прокуратурата за неправомерно раздадените ДМС-та в размер на 800 000 лева, от които лично директорът на болницата - д-р Радосвет Горнев, е получил 42 000 лева.

"Въпреки многократните съвети на директорите, които сме правили, директорът Горнев отказваше да изпълнява, тъй като явно имаше други съображения и раздаваше ДМС-та, включително на хора, които имат административни функции и нямат нищо общо с приходите на болницата", посочи Ивиян Симеонов.

"Неколкократно информирах Стойчо Кацаров какво се случва в болницата. Той не пожела да поеме функциите си на контрол, за което е длъжен като министър", каза Симеонов.

ДМС-тата се плащат на всички, които имат съпричастност към медицинската дейност на болницата. Тъй като заплатите не са много високи, това е основание самите лекари да заработват повече средства, тъй като по този начин ще получат ДМС-та, поясни Симеонов.

Той отправи и други критики към директора на болница "Лозенец", който, по думите му, няма право да извършва медицинска дейност в лечебното заведение, а би следвало само да ръководи.

Вижте повече в репортажа на Цанка Николова:

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До края на месеца - нови правила за движение в столичния квартал "Младост" 1
До края на месеца - нови правила за движение в столичния квартал "Младост" 1
Обединяването на Педиатрията и болница "Лозенец" няма да осигури комплексна детска грижа
Обединяването на Педиатрията и болница "Лозенец" няма да осигури комплексна детска грижа