НОВИНИ

Министър Сербезова спря временно сливането на Педиатрията и болница "Лозенец"

Цанка Николова
от Цанка Николова
16:42, 14.12.2021 (обновена)
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Новият здравен министър Асена Сербезова временно спря решението за сливане на болница "Лозенец" и Педиатрията, докато го обсъди с всички заинтересовани страни.

На този фон председателят на УС на "Лозенец" Ивиян Симеонов, заяви, че болницата е в много добро финансово състояние, но упрекна директора на болницата доц. Радосвет Горнев за неправомерно раздадени ДМС-та, заради което е подал сигнал в прокуратурата.

От своя страна доц. Радосвет Горнев заяви, че се прави пореден опит да се измести фокусът, да се будят съмнения относно прозрачността и ефективността на работата в университетската МБАЛ "Лозенец".

Продължава напрежението между директора на болница "Лозенец" и председателя на УС

Първото действие на проф. Асена Сербезова като здравен министър е решението за временно спиране на сливането на двете болници до изясняване на обстоятелствата.

"И двете са база за университетско обучение, но на различни университети и на практика единият от университетите е преустановил учебни занятия, което не бива да се допуска, на фона на това, че ние искаме да мотивираме младите лекари да остават, да ги мотивираме да специализират. Аз съм длъжна като нов министър на здравеопазването да се запозная с всички обстоятелства, да се запозная с всички заинтересовани страни какво е направено до този момент", каза проф. Сербезова.

Междувременно деканът на Медицинския факултет доц. Дорина Асенова заяви, че се надява на конструктивен диалог с новия здравен министър. В знак на протест от миналата седмица занятията на студентите в Медицинския факултет са преустановени.

"Докато не се реши въпросът окончателно, ние няма как да върнем студентите. Ние сме отговорни пред тях в името на един сериозен учебен процес. Без базата и без болница "Лозенец" няма как да бъде провеждано обучението на медиците", каза доц. Асенова.

Според директора на специализираната детска болница "Проф. Иван Митев" преобразуването на двете болници би имало смисъл, ако решава основни проблеми на детското здравеопазване - липсата на конкретна детска грижа, кадровия дефицит и материално-техническата база.

"В нашата болница няма хирургия, няма ортопедия, няма кардиохирургия. Без тези ключови други звена да бъдат заедно с нас комплексна детска грижа няма как да бъде реализирана. Относно екипа на болница "Лозенец", да, те имат добра клиника по педиатрия, но не съм убеден дали останалите структури биха могли да работят с деца", каза Благомир Здравков, директор на СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев".

На този фон председателят на управителния съвет на болница "Лозенец" сигнализира за неправомерно раздадени ДМС-та в размер на 800 000 лева, от които лично директорът на болницата - доц. Радосвет Горнев, е получил 42 000 лева.


"Въпреки многократните съвети на директорите, които сме правили, директорът Горнев отказваше да изпълнява, тъй като явно имаше други съображение и раздаваше ДМС-та включително на хора, които имат административни функции и нямат нищо общо с приходите на болницата", каза Ивиян Симеонов, председател на УС на болница "Лозенец".

Ивиян Симеонов заяви, че допълнителните стимули се полагат на лекарите, които са съпричастни към медицинската дейност на болницата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата разследва данни за извършено престъпление в ДКК
Прокуратурата разследва данни за извършено престъпление в ДКК
Двама българи ще играят в квалификациите на Australian Open
Двама българи ще играят в квалификациите на Australian Open