НОВИНИ

Разследването за катастрофата на АМ "Струма" ще приключи съвсем скоро

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
16:18, 14.12.2021
Чете се за: 02:40 мин.
Общество
Слушай новината

Разследването за катастрофата на магистрала "Струма" ще приключи съвсем скоро. Ключовите експертизи, които трябва да покажат какво точно се е случило във фаталната нощ на жестоката трагедия, вероятно ще са готови още преди Коледа. Това заяви в студиото на "Денят започва" заместник главния прокурор Борислав Сарафов.

Според директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов скоростта на автобуса с туристи е била по-скоро несъобразена и най-вероятно е надхвърляла 90 км/час. Не се изключва да е имало манипулация на превозното средство, тъй като повечето пътнически автобуси имат технически ограничения да не прехвърлят определена скорост. На този етап остава водеща версията за човешка грешка.

Борислав Сарафов: Катастрофиралият на АМ "Струма" автобус се е движил с несъобразена скорост

"Да, възможно е пътната маркировка да не е отговаряла и тя очевидно не отговоря на изискванията, но няма никаква причинно-следствена връзка между катастрофата и лошата маркировка. Тя предполага шофьорът да бъде по-внимателен и да шофира със съобразена скорост", каза Сарафов.

Той коментира и темата за съдебна реформа у нас. По думите му такава е необходима, но не по отношение на структурата, а на устройствените правила.

"Те са инструментариумът, с който работим срещу престъпността. Знаете, че Наказателният кодекс е от 1968 година - неколкократно кърпен и осъвременяван, но не може да обслужи новите обществено-политически, социални и икономически условия в страната", каза той.

Сарафов коментира и високото напрежение между МВР и държавното обвинение.

"Аз не съм убеден, че има война между институциите, защото мисля, че всъщност по повечето казуси, по които работят и МВР, и прокуратурата, има разбирателство", заяви Сарафов.

По разследването за АМ "Хемус" Сарафов изрази своята версия, според която полицаите, които работят по казуса, са притиснали с доказателства обвиняемия, а той от своя страна е решил да сътрудничи и да свидетелства срещу тези над него - на които се предполага, че е давал парите.

Заместник главният прокурор подчерта, че българското законодателство не позволява облекчаване на процесуалната съдба срещу показания за други съучастници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама българи ще играят в квалификациите на Australian Open
Двама българи ще играят в квалификациите на Australian Open
Близо 82% от учениците в страната се върнаха в клас
Близо 82% от учениците в страната се върнаха в клас