НОВИНИ

Единственият багер, който укрепва подпорната стена в Триград, падна във водата

bnt avatar logo
от БНТ
17:30, 14.12.2021
24095
Чете се за: 04:02 мин.
Регионални
Слушай новината

Селища без ток и вода, затворени пътища и срутени подпорни стени такава е ситуацията трети ден в цялата Смолянска област, където остава частичното бедствено положение.

4 населени места в Смолянско остават блокирани заради лошото време

Най-критично е в района на Триград, където достъпът до четири населени места е силно затруднен, заради затворен път.

Единствената тежка техника, която до момента укрепваше подпорната стена, падна във водата. Багеристът е успял да излезе от ледените води без сериозни наранявания.

"Гледаме багера вътре в реката паднал и викаме: "Веско, Веско", и гледаме той целият се тресеше. Викам какво стана бе човек? Той не можеше да говори, разказва за случилото се Венцислав Станоев.

Багеристът Веселин обясни: "Паднаха подпорните и аз долу в реката, това се случи. Подравнявах тук, запълвах дупката. Остана два самосвала да сложим и край и изведнъж, то виж какво е. Изведнъж падна и това е. Счупих предното стъкло и излязох".

Преминаването по пътя остава изключително рисково. Пропускат се само линейки и автомобили, които карат вода, храна и лекарства.

"Няма да отлагаме, ще действаме, не мога да кажа в момента кога ще бъде възстановен участъкът. Това са стотина метра, които преди да го засипем едното платно изцяло го нямаше, а около 20-30 метра цялото платно три дни го ремонтираме този участък", каза Николай Юруков, зам.-кмет на Девин.

Към момента щетите в общината се оценяват за над 4 милиона лева заяви за БНТ кметът на Девин Здравко Иванов. Ще се търсят начини да се подпомогнат всички пострадали.

Галина Александрова разказва: "Майка ми се обади вечерта в един и нещо и само каза: Галя, давим се. Това ѝ бяха думите, просто повече аз нямах връзка с тях. Ходих пеша, пет-шест километра отдолу, докато се стигне до тук. Просто всичко, абсолютно всичко е в тиня, в кал, вода, каквото можахме изчистихме, но просто е невъзможно."

Елза Гогушева, жител на Триград, призовава: "Имаме нужда от материална помощ, ние трябва да си накупим имущество, зимата е, пращат ни хляб вода, питат ни за от първа необходимост продуктите."

Ситуацията в Смолянска област се усложнява от падналия мокър сняг, който скъса електропроводи и остави десетки села без ток. Работят 40 аварийни екипа на ЕВН.

В засегнатите райони от валежите и придошлите води щетите са големи. Хората продължават да разчистват свлачища, наноси, инфраструктура, домове, скъсани водопроводи и прекъснати пътища. Щетите все още се изчисляват, но са за милиони.

Бедствено е положението в Смолян, Рудозем, Девин, Неделино и Борино, Благоевград, Симитли, Гърмен, Кресна и Петрич.

В община Гърмен най-тежка е ситуацията в село Огняново, където трети ден няма питейна вода. В останалите седем села водоподаването частично е възстановено.

Вижте повече във видеото

Репортери: Росица Колева, Деница Торньова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаква се България да каже "Не" за начало на преговори с РСМ
Очаква се България да каже "Не" за начало на преговори с РСМ
Над 15 души на ден търсят помощ в постковид центъра в Пловдив
Над 15 души на ден търсят помощ в постковид центъра в Пловдив