НОВИНИ

Над 15 души на ден търсят помощ в постковид центъра в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
17:14, 14.12.2021
Чете се за: 04:25 мин.
Регионални
Слушай новината

В пловдивската болница "Свети Мина" има постковид център, който помага на пациенти с усложнения след преболедуване.

Кабинетът в общинската болница може да се посещава и от хора, които не са лежали в болница. Галена Паскова и Виолин Палейков разказват.

Най-честите усложнения, заради които хората търсят помощ в постковид центъра в болница „Свети Мина", са неврологични, психични, кардиологични и ревматологични, обясняват лекарите, които провеждат прегледите. Неразположенията се забелязват от три до шест месеца след прекаран коронавирус.

"Всички пациенти, които минават през нашия постковид кабинет, подлежат на изследвания, най-често лабораторни и образни, ако е необходимо, и са под наблюдение", обясни д-р Станка Павлова, специалист „Вътрешни болести и ревматология".

Над 15 пациенти на ден търсят помощ в постковид центъра от дежурните медици. Изследванията са безплатни за всички.

В някои от случаите пациентите се е налагало да бъдат приети за лечение в болница заради кардиологични усложнения.

"Има промени, има ритъмни нарушения, да, намирали сме повече от 20 перикардита, които ги приемаме на лечение, но миокардити, като една последица от ковид, не сме видели досега", казва д-р Цветан Деведжиев - началник на кардиологичното отделение.

Друга голяма част от преминалите през кабинета са насочени към хематолог заради проблеми с кръвосъсирането. Според медиците в болницата цялостното постковид наблюдение на пациентите трябва да бъде провеждано от здравното министерство.

"Има и ментални проблеми, доста много хора са с ментални проблеми, следователно трябва да се организира някакъв вид диспансеризация от най-високо ниво, за да може тези хора да бъдат проследени, дето се казва по някакъв вид програма", обясни д-р Деведжиев.

Всички необходими изследвания, които се правят на пациентите в постковид центъра са за сметка на болница „Свети Мина", обяснява директорът професор Петър Петров.

"Прегледите, изследванията, трудът на лекарите, специализираните изследвания, в това число и ехография, рентген, ако е необходимо- изцяло за сметка на болницата. Евентуално вече, при лечение на такъв пациент, то е финансирано от Касата", казва проф. Петър Петров - директор на МБАЛ „Свети Мина" - Пловдив.

Въпреки, че в момента се наблюдава намаление на пациентите, които са на лечение в ковид отделението на болницата, лекарите са в готовност и за евентуална нова вълна на коронавируса.

"Така, както бяхме и с Делта варианта, така сме подготвени и за Омикрон, надяваме се да е в по-лека форма, с по-малко случаи", обясни д-р Павлова.

За да се улесни дейността на медиците, болницата получи дарение от компютри от Ротари клуб "Пловдив-Филипопол".

"Първото дарение, което пристигна, е от 20 компютъра - 15 настолни компютъра и още пет. До месец очакваме още 20 компютъра да пристигнат съответно, които да дарим на болницата", казва Мария Горанова от Ротари клуб „Пловдив-Филипопол".

Въпреки че финансовото състояние на общинската болница „Свети Мина" вече е стабилно, някои от отделенията все още се нуждаят от подобрения.

"Едно от тях, което сега сме се заели и работим, това е бита на детско отделение, което е в крайно окаяно състояние. Досега нямахме възможност поради ред неща, които оправяхме в болницата", обясни директорът на болницата.

Затова предстоят поредица от благотворителни събития, за да се набавят необходимите средства за ремонта на детското отделение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Единственият багер, който укрепва подпорната стена в Триград, падна във водата
Единственият багер, който укрепва подпорната стена в Триград, падна във водата
Серхио Рамос се закани на Реал (Мадрид)
Серхио Рамос се закани на Реал (Мадрид)